Närmare bestämt handlar det om 19 så kallade ”hotspots” – hotade områden – där nedgången under den kartlagda perioden varit dramatisk. Det gäller sedan tidigare kända områden i norra och södra Indien, Kalifornien i USA, Australien och Mellanöstern. Men också områden som forskarna inte haft under uppsikt eller inte haft tillräcklig kunskap om, som exempelvis Kaspiska havet och en region i Xinjiangprovinsen i nordvästra Kina.
Människans avtryck
Sammantaget får fynden Nasa att utropa vattenbrist till århundradets nyckelfråga i miljöarbetet.
När det gäller det krympande Kaspiska havet har problemet tidigare tillskrivits naturliga orsaker. Nasa visar nu att det är mänsklig aktivitet i form av industri och jordbruk som är orsaken.
Överlag visar rapporten att det är människan som tydligt ligger bakom världens minskande färskvattenreserver. I exempelvis norra Indien har jordbrukets behov gjort att färskvattnet till och med sinar under de perioder där nederbörden varit normal.
Störst varningstecken reser Nasa över Mellanöstern. Sedan tre decennier har Turkiet byggt 22 dammar längs floderna Tigris och Eufrats sträckningar, vilket lett till att tillgången på vatten i Irak och Syrien minskat med en tredjedel.
– Rapporten är en varning och en inblick i framtidens hot, säger Jonathan Farr, analytiker vid stiftelsen WaterAid, till Guardian, som kommentar till rapporten.
Lösningar finns
Samtidigt är loppet enligt samme Jonathan Farr långt ifrån kört. Lösningar finns, även om de kommer att kosta, globalt mellan 300 och nästan 900 miljarder kronor per år. Det gäller bara att regeringar noterar problemet och tar sitt ansvar i fråga om att bevara vattenreserver och fördela vattnet till sina invånare på ett hållbart sätt.
– Vi måste försäkra oss om att investeringar i vatten håller samma takt som industrialiseringen och jordbruket. Vi har löst problemet med att tillhandahålla vatten sedan civilisationen föddes. Vi vet hur man gör det. Vi behöver bara kontrollera det, vilket måste ske på lokal nivå, säger han.