På torsdag samlas EU:s regeringschefer för ett toppmöte där de bland annat ska skärpa unionens klimatambitioner. År 2014, i upptakten till Parisavtalet, förband sig EU att minska sina utsläpp med minst 40 procent till 2030, jämfört med 1990 års nivå — det ses idag som alldeles för lite. EU-parlamentet, som också är med och bestämmer om EU:s klimatmål, vill till exempel se en 60-procentig minskning.
Viljan att höja ribban beror bland annat på den tekniska utvecklingen med vätgas. Den så kallade ”gröna” vätgasen, som framställs av el från förnybara källor, är som gjord av drömmar: vid förbränning blir den till ofarlig vattenånga. Den kan ersätta fossila bränslen inom industrin, flyget, lastbilar och kraftvärme. LKAB vill använda den för att ta fram fossilfritt järn och stål. Dessutom kan den användas för att lagra el från sol och vindkraft.
– Den nya energins rockstjärna, kallade EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans den nyligen.
Efter lovorden får vätgasen nu ett tillmäle.
– En trojansk häst för fossilgasindustrin.
En front för fossilindustrin?
Det säger de tre icke staliga organisationerna Corporate Europe Observatory, Food & Water Europe och Re:Common i en gemensam rapport som släpps idag. Enligt dem beror vätgasens genombrott på intensiva påtryckningar från fossilgaslobbyn. Bara under det senaste året har lobbygrupper satsat minst 60 miljoner euro (616 miljoner kronor) på att få europeiska beslutsfattare att göra vätgas till framtidens stora energikälla.
Samtidigt är det oklart hur vätgas ska leva upp till förväntningarna. Idag står den ”gröna” vätgasen, som är gjort på fossilfri energi, för mindre än 0,1 procent av all vätgas som produceras i Europa. Över 90 procent tillverkas genom fossila bränslen.
”Förhindrar debatt”
Det väcker farhågor att mycket av pengarna som EU vill satsa på vätgas i slutändan går till den traditionella gasindustrin. Den trycker på att för att ”blå” vätgas, som tillverkas via fossilgas, ska bli ett ”övergångsbränsle” tills dess att EU är självförsörjande på den gröna vätgasen.
– Vätgashajpen förhindrar att en verklig och brådskande energi- och klimatdebatt äger rum. Debatten borde handla om hur vi kan transformera våra energisystem via elektrifiering och hur vi producerar den elen på ett decentraliserat och hållbart sätt, vilket gynnar lokala kommuner och inte energijättar, säger Belén Balanyá, rapportförfattaren.
Efterlyser brandvägg
Organisationerna uppmanar EU-ledarna till att sluta se vätgas som ett mirakelmedel och istället uppmuntra en diskussion om den rättvisa omställningen och hur den ska gå till. Beslutsfattarna behöver också se till att fasa ut fossila bränslen så snart som möjligt. De efterlyser också en brandvägg som stänger ute fossillobbyister från politiska beslut och att EU slutar finansiera fossilgasprojekt.