BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Bäst i klassen är Sverige, som klarade sitt mål om 49 procent förnybar energi redan 2012, åtta år före deadline.
Trots den till synes goda utdelningen är de miljöexperter som Dagens ETC talat med eniga om att EU-kollektivet bör vänta med att slå sig för bröstet.
– Ett halvt glas skumpa är länderna värda, men inte mer. Målen är fortsatt för lågt ställda. EU måste vara 100 procent fossilfritt senast 2040 för att världen skall ha en chans att vara fossilfri 2050–2060, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Stockholm Resilience Centre.
Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, instämmer.
– Självklart är det positivt att så många länder har nått mål om förnybar energi tidigare än vid målsnöret. Men tittar man på målen så är det ju väldigt tydligt att de är alldeles för lågt satta jämfört med vad som krävs för att vi ska lyckas få till ett hyfsat stabilt klimat, säger hon.
Stor spännvidd
En genomgång av de olika nationella målen visar också en stor spännvidd, från Sveriges 49 procent till Maltas 10 procent. Och det finns de länder som uppenbarligen tagit det säkra före det osäkra och satt nationella mål som varit lägre än den nivå de redan uppnått. Ett exempel är Kroatien, som 2020 skulle nå 20 procent, fastän de redan för 13 år sedan hade en andel förnybar energi på drygt 23 procent.
Att EU-länderna skulle nå sina mål i god tid stod klart redan för ett år sedan, då EU:s miljöbyrå EEA analyserade ländernas måluppfyllnad. I juni meddelade EEA att EU utan svårighet kommer att klara sina utsläppsmål fram till 2020 och därtill sannolikt överprestera.
Däremot är detta överpresterande inte något som länderna kan ta åt sig särskilt mycket ära för. Framförallt eftersom minskningen i utsläpp följer en global trend där utsläppen slutade öka år 2014.
De främsta orsakerna bakom denna minskning är ökad andel förnybar energi, mindre kolintensiva bränslen, fortsatt energieffektivisering och strukturrationaliseringar inom ekonomin.
Smidigare än väntat
– Att utsläppsmålen överskrids beror på att teknologin och kostnadsminskningar går så snabbt, att det är lättare än vad politikerna trodde att fasa ut fossil energi. Detta gäller således även globalt. 2015–2016 gick fem kolkraftverk i USA i konkurs. Vi rör oss fram längs en exponentiell ökning av koldioxidfri energi, och har gjort det under tio års tid, säger Johan Rockström.
Men att det gått smärtfritt hittills är inte någon garant för att det blir likadant i framtiden. Frågan är därför hur snabbt det kommer att gå att nå nästa nivå – 40 procents minskning av 1990 års utsläpp till år 2030.
– Man började ju inte från noll, så det här första steget har varit rätt enkelt att nå. Men det kommer att krävas mycket mer av EU:s medlemsländer för att nå till nästa steg. Det som hänt är att nu finns det en större klyfta inom EU där det finns länder som motsätter sig utsläppsmålen, säger Gunnar Lind, ansvarig för energifrågor vid Greenpeace.
Är det möjligt att nå 40 procent förnybar energi?
– Ekonomiskt och tekniskt ja, politiskt är det svårare.