Varningen från FN: Bara total omställning kan rädda oss
Bild: John Locher, Petros Giannakouris/AP/TT
Dagens ETC
Halterna av växthusgaser fortsätter att stiga i atmosfären och världen går mot 2,8 graders uppvärmning mot slutet av seklet. Samtidigt kammar oljebolagen hem miljardvinster.
– Endast en total omställning av våra ekonomier och samhällen kan rädda oss från en accelererande klimatkatastrof, säger Inger Andersen, vd för FN:s miljöprogram UNEP.
Lagom till att klimattoppmötet Cop27 inleds på söndag i egyptiska Sharm El-Sheikh har tre nya FN-rapporter om klimatet presenterats. Rapporterna tecknar inte oväntat en dyster bild av läget. FN.s miljöprogram UNEP skriver i sin nya rapport att världen fortfarande saknar en trovärdig plan för att nå Parisavtalets mål om att begränsa upphettningen till väl under 2 grader, men helst inte mer än 1,5-grader. Med dagens politik är vi snarare på väg mot 2,8 grader mot slutet av seklet. Infrias alla åtaganden och klimatlöften når vi ändå inte längre än till 2,4-2,6 grader, enligt UNEP.
– Vi hade vår chans att göra stegvisa förändringar, men den tiden är förbi. Endast en total omställning av våra ekonomier och samhällen kan rädda oss från en accelererande klimatkatastrof, säger Inger Andersen, som är vd för FN:s miljöprogram UNEP, i ett pressmeddelande.
Möjligt men osannolikt
Vid förra årets klimattoppmöte beslöt världens länder att höja de nationella åtagandena för utsläppsminskningar. Men rapporten visar att de nya löftena bara minskar de beräknade utsläppen till 2030 med en knapp procent. 1,5-gradersmåletförutsätter istället att utsläppen peakar nu och nästan halveras till 2030.
– 1,5-grader är förmodligen fortfarande geofysiskt möjligt, men politiskt ser det ganska osannolikt ut, säger David Armstrong McKay, som är klimatforskare vid universitetet i Exeter, Storbritannien, och engagerad i forskarsamarbetet Earth Commission.
Omställningsforskaren Simon Lewis vid University College of London håller med om att världens nuvarande klimatambitioner knappast leder mot 1,5-gradersmålet.
– Men det handlar inte om att det inte finns möjliga och trovärdiga vägar för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Det handlar om att de vägar som presenterats inte följs. Det är en stor skillnad, säger han.
Astronomiska vinster
Det är inte bara UNEP som varnar för klimatkollaps och uppmanar världens regeringar att snarast bli kvitt fossilberoendet. Även organisationer som Internationella energirådet, IEA, framhåller vikten av att stoppa den fossila utvinningen och istället satsa på förnybara energislag.
Men än så länge fortsätter de stora fossilbolagen att kamma hem astronomiska vinster. Förra torsdagen stod det klart att både Shell och Total Energies fördubblat sina vinster för det senaste kvartalet till drygt 109 miljarder kronor.
– Shell har gjort en vinst på 26 miljarder pund (328,5 miljarder kronor) i år, koldioxidutsläppen är tillbaka på pre-pandemiska nivåer, medan 53 000 människor dog av värmestress i Europa i somras, och översvämningar har fördrivit miljoner från Nigeria till Pakistan. Lösningen är att göra allt vi kan för att besegra fossilbränsleindustrin – de står mellan oss alla och en välmående framtid, säger Simon Lewis.
David Armstrong McKay efterlyser handling både från fossilbolagen och lagstiftarna.
– Om fossilbolagen menar allvar med sina offentliga åtaganden gentemot 1,5-gradersmålet så måste de sluta utvinna fossila bränslen och använda sina vinster till att bli bolag inom förnybar energi i första hand – och länder måste använda lagstiftning och skatter för att understödja och tvinga fram den här omställningen på ett snabbt och rättvist sätt, säger han.
”Mot global katastrof”
Trots åratal av klimatmöten och klimatavtal för att få ner utsläppen fortsätter alla kurvor att peka åt fel håll.
En ny rapport från FN:s Klimatkonvention UNFCCC visar visserligen att utsläppen av växthusgaser kan sluta öka till 2030 förutsatt att världens länder infriar sina klimatåtaganden, men det är ändå långt från den drastiska minskning på 43 procent jämfört med 2019 års nivåer som IPCC förutser krävs för att undvika de värsta klimateffekterna.
FN:s generalsekreterare António Guterres säger i en kommentar att globala och nationella klimatåtaganden är ynkligt otillräckliga.
– Utsläppen av växthusgaser förblir på rekordhöga nivåer och ökar fortfarande. Vi går mot en global katastrof, säger han.
Simon Lewis hoppas att Pakistan, som drabbats hårt av klimatupphettningens konsekvenser, ska spela en huvudroll under det kommande klimattoppmötet.
– Eftersom Pakistan leder den största gruppen länder vid Cop27 så finns det en chans att fasorna med klimatpåverkan får vara i centrum. Det kan bidra till ett fokus mot att minska utsläppen snabbt och till ett tryck på västvärlden att tillhandahålla medel till länder som drabbas av de förödande klimateffekterna.
Viljan saknas
Michael Tjernström, klimatforskare vid SMHI, är inte lika hoppfull. Han anser att den huvudsakliga orsaken till att vi inte når klimatmålen är bristande ledarskap från världens politiker – och att viljan saknas.
– Vi skulle kunna uppnå åtminstone 2-gradersmålet. Det här är ingen kris, det är en logisk konsekvens av bristande vilja. Hos oss alla, säger han.