– Det har packats sandsäckar för fulla muggar, säger Henrik Börjesson, säkerhetsskyddschef och beredskapssamordnare på Orsa kommun.
Orsa har, precis som ett antal andra kommuner, fått hjälp av MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) för att hantera översvämningarna och bygga barriärer mot höga vattenflöden.
Campingen vid Orsasjöns strandkant – ett populärt turistmål – är så gott som öde sedan delar av området översvämmats. I lekparksdelen vid den numera obefintliga strandremsan går vattnet upp till knäna och den närliggande glasskiosken har bommat igen.
Osäkra prognoser
Förhoppningen är att kulmen nu ska vara nådd och att vattnet ska börja sjunka undan efter helgen, förutsatt att vädret stabiliseras. Tidigare i veckan kom det mer regn och prognoserna är fortsatt osäkra.
Enligt SMHI förväntas Siljan fortsätta stiga upp till en nivå på cirka 162,7 meter över havet, en dryg meter högre än normalt. Så höga vattenflöden har det inte varit sedan år 1995.
Att vattnet fortsatt stiga även dagar utan regn beror bland annat på att det tar tid för vattnet i marken att nå de redan överfyllda vattendragen. När det gäller Siljan och Orsasjön handlar det också om tillflöde från dammarna högre upp, som den stora Trängsletdammen i Älvdalen.
– Förhoppningsvis kan vattenregleringsföretagen behålla mer vatten där nu när vädret ser ut att stabiliseras, men vi får vänta och se, säger Henrik Börjesson.
”Ansträngt men under kontroll”
Han har i veckan suttit i flera möten med länets övriga kommuner, myndigheter samt vattenregleringsföretag och beskriver läget som ”ansträngt men under kontroll”. Ett av de största orosmomenten har rört påverkan på dricksvattnet, men än så länge har det gått bra.
– Om vi pratar om Orsa kommuns verksamhet så har vi lyckats undvika störningar. Här är det framförallt campingen som drabbats hårt och enskilda privatpersoner, säger han.
En konsekvens av den senaste tidens regn är att badsäsongen fått ett abrupt slut för många, eftersom översvämningsdrabbade kommuner avråder från att vistas i vattnet. Det beror på så kallad bräddning, alltså nödutsläpp av utspätt avloppsvatten, för att reningsverken inte kan ta emot de stora mängderna dag- och regnvatten i ledningarna. Men också för att det översvämmade vattnet kan dra med sig material som inte hör hemma i vattendragen.
Kommuner rustar sig
Dagens ETC har tidigare berättat om hur många kommuner nu rustar för ett klimat där oväder som Hans blir vanligare i spåren av den globala upphettningen. Även Orsa förbereder sig enligt föreskrifterna.
– Det är en realitet att vi får förutsätta att det här kommer att bli vanligare. Hur mycket vanligare är jättesvårt att sia om, men beredskapen måste ju alltid finnas där, säger Henrik Börjesson.
Många kommuner vittnar om att de är beroende av nationellt stöd för både krishantering och förebyggande klimatanpassning. Från politiskt håll riktas det därför nu hård kritik mot att pengarna till just klimatanpassning dragits ner i regeringens budget.
– Det är ett hån mot de människor som nu drabbas av stormen Hans, sa Miljöpartiets språkrör Per Bolund till Expressen tidigare i veckan i samband med att partiet begärde en särskild riksdagsdebatt om ämnet.