Lagstiftningen, som trädde i kraft 1 januari, är en följd av att extremt höga värden av PFAS har uppmätts på många håll i jordbruksmarken och i grundvattnet. Föroreningen har spårats till slam från pappersbruk och avloppsreningsverk som sprids på åkrar som gödsel. Många lantbruk och ett par mejerier har hittills tvingats lägga ner verksamheten, fler kan stå på tur. Nyligen inledde delstaten en större undersökning av PFAS-halterna i miljön vid 700 egendomar. Maine lär inte vara den enda delstaten som är drabbad, eftersom lantbruk över hela USA i allt högre grad de senaste decennierna använder slamgödsling. I Michigan, en av få andra stater som börjat övervaka slamspridningen och testa jordbruksprodukter, upptäcktes nyligen PFAS i nötkött.
Föroreningar och näring
Även i Sverige är slamgödslingen utbredd. En anledning är att slammet – förutom PFAS och tusentals andra kemikalier – även innehåller viktiga näringsämnen som fosfor och kväve. Slamspridningen erbjuder dessutom ett billigt sätt för vattenreningsverken att bli av med slammet, vilket Dagens ETC berättade om i somras. PFAS finns i både dricksvattnet och i slammet. Det finns metoder att rena både vatten och slam från PFAS och andra skadliga kemikalier men de sinkas bland annat av svårigheter vid tillståndsprövningen.
Evighetskemikalier
Istället förs giftslammet tillbaka i kretsloppet.
– Frågan om avloppsslam ska användas på jordbruksmark eller inte har diskuterats i decennier. I vissa länder, som exempelvis Schweiz, är det redan förbjudet på grund av oro för kontaminering. Där förbränns slammet istället, säger Ian Cousins, lektor på Stockholms universitet som forskat om PFAS i tjugo år.
Förbud på gång
Enligt Ian Cousins ligger halterna i avloppsslam som regel under fastställda gränsvärden, men ett problem är att ämnena inte bryts ner, de finns kvar och sprids i miljön och till våra kroppar.
– Avloppsslam innehåller PFAS. Vi borde inte sprida ut det, varken i slam eller på något annat sätt.
Nästa år blir omkring 200 PFAS-ämnen förbjudna inom EU. Initiativet kommer från svenska Kemikalieinspektionen, KemI, och motsvarande myndighet i Tyskland.
Nu jobbar KemI för ett förbud av samtliga PFAS-ämnen. Planen är att lämna in ett lagförslag i sommar tillsammans med kollegor i Tyskland, Nederländerna, Danmark och Norge.
– Jag håller med Kemikalieinspektionen om att endast helt nödvändiga PFAS bör tillåtas framöver, och bara tills dess att även de kan ersättas av bättre alternativ.
Ian Cousins välkomnar att Sverige går i bräschen för ett mer omfattande förbud.
– Det kommer inte att bli lätt. Näringslivet kommer att jobba emot det, det blir strid, men jag hoppas att de lyckas och att det går igenom om några år.