På fredag genomförs en världsomspännande skolstrejk med elever och studenter från minst ett 90-tal länder i rörelsens namn.
– Jag tror att tillräckligt många människor nu har insett hur absurd situationen är. Vi befinner oss mitt i den värsta krisen i mänsklighetens historia och i princip ingenting görs för att komma ur den. Jag tror att vi nu ser början på en förändring och det känns hoppfullt, säger Greta Thunberg i en kommentar till att Fridays For Future engagerar allt fler unga.
Dubbelt så många strejkande
I Sverige planeras skolstrejker på minst 100 platser runt om i landet.
– Hundratusentals ungdomar över världen och tusentals i Sverige förväntas strejka på fredag. Det huvudsakliga målet för rörelsen är att alla länder ska agera i linje med Parisavtalet och förra årets IPCC-rapport för att säkra att 1,5 gradersmålet uppnås, säger Mina Arnquist, 14, från Älvsjö i Stockholm, som strejkat sedan augusti förra året.
Hon går på Internationella engelska skolan i Älvsjö och är med och organiserar fredagens skolstrejk.
I vissa europeiska storstäder har enstaka strejker lockat tusentals unga. Varför händer inte samma sak i Sverige, tror du?
– Vi tror att det delvis beror på CSN. Sverige är ganska ensamma om att ha studiebidrag, och fler än 4 timmars olovlig frånvaro innebär att bidraget förloras. En annan förklaring kan vara att många ungdomar ännu inte är medvetna om krisen.
Men också i Sverige sprider sig engagemanget.
– Vi kommer att vara många fler på fredagens strejk än någonsin tidigare, säger Mina Arnquist.
Lulu Arraiza, 16, är elev vid Babinda State School i Queensland, Australien. Hon är en av organisatörerna bakom fredagens skolstrejk i Cairns.
– I november var vi omkring 15 000 studenter som strejkade i Australien. I år tror vi på det dubbla på grund av den ilska som väckts, säger hon.
Någon att relatera till
Hon menar att det är nedslående och ”sorgligt förutsägbart” hur de australiensiska beslutsfattarna hanterar klimatkrisen.
– Hittills vägrar politikerna lyssna på människorna, trots att folket är deras arbetsgivare. Eftersom de stöttar gruv- och kolindsutrin tycks de vara i ämbetet bara för pengarna. Men de måste inse att det inte finns någon vinst i att förgöra den miljö vi lever i, säger Lulu Arraiza.
I Frankrike tog rörelsen form så sent som i början av februari, och redan har strejker hittills aviserats på 80 platser.
– Vad vi kämpar emot? Den fruktan som grep tag i oss redan i vaggan, som hindrar oss från föreställningen om ett liv bortom politiska, ekonomiska och miljömässiga kriser och stjäl våra drömmar om framtiden, säger Romaric Thurel, en av grundarna bakom Youth for Climate France i ett uttalande.
Fridays For Future-rörelsen hade aldrig kunnat växa sig lika stark om den initierats eller letts av vuxna, menar Lulu Arraiza.
– Greta Thunberg är ung som vi, hon växer upp tillsammans med oss, hon är någon vi kan relatera till. När hon kämpar för sin framtid förstår vi att det handlar lika mycket om vår framtid. Till alla därute som känner sig det minsta berörda av klimatkrisen, för egen del eller för era nära och kära, börja agera, kräv av era politiker att de skapar riktig förändring, säger Lulu Arraiza.