Alla världens länder är överens om att den globala temperaturökningen inte ska överstiga två grader i slutet av det här seklet, för att undvika de mest katastrofala effekterna av ett varmare klimat. Senast igår skulle FN:s 193 medlemsländer ha lämnat in sina frivilliga åtaganden om de kommande årens utsläppsminskningar. Enligt de löften som kommit in går världen mot en temperaturhöjning på mellan 3 och 3,5 grader.
– Det är naturligtvis otillräckligt, säger meteorolog Pär Holmgren.
Hittills har 101 länder meddelat sina ambitioner.
– Det finns många afrikanska länder bland dem som inte satt upp några mål och troligen även andra fattiga länder med allvarliga problem, som krig och konflikter. Men där finns också oljenationer som Saudiarabien som bygger hela sitt samhälle på att pumpa upp olja, säger Pär Holmgren.
Känner viss optimism
Idag är det Kina som släpper ut mest växthusgaser, följt av USA, EU och Indien.
– Inga rika länder bidrar tillräckligt till utsläppsminskningarna. Bland annat EU och Sverige måste göra mer.
Pär Holmgren ser ändå anledningar till optimism inför mötet i Paris.
– USA och Kina tar ett större ansvar nu än de gjorde i Köpenhamn 2009. Det andra är att många aktörer inom finansvärlden börjat förstå att klimatförändringar inte bara handlar om miljön utan också kan orsaka stora ekonomiska förluster, säger Pär Holmgren.
Vad har det för betydelse att ett eventuellt kommande avtal i Paris inte är juridiskt bindande, som Kyotoavtalet?
– I en god värld vore det bättre med ett juridiskt bindande avtal, samtidigt har inte FN någon global klimatpolis som kan straffa dem som bryter mot avtalet. Och blir det ett tandlöst avtal så har det i praktiken ingen betydelse, säger Pär Holmgren.