“Det är något fel när man tvingas att dra igång det gamla oljekraftverket i Karlshamn för att klara elförsörjningen mitt i sommaren. Var det så MP ville ha det när man stängde ner kärnkraft?”, skriver han på twitter.
En hätsk twitterdiskussion har därefter tilltagit. I ett inlägg om att vi kommer frysa i vinter om fler reaktorer försvinner, drar högerpopulisten och skribenten Chang Frick bland annat in miljöpartisten Lorentz Tovatt I diskussionen, varpå han får svar:
“Högern vill få det till att vara MP:s fel, vilket är skrattretande eftersom det är högern som vill ha låg skatt på fossilt. Skälet är lågt oljepris och att kärnkraften inte levererar.”
”Handlar om väldigt få dagar”
Men varför brinner oljan? Fredrik Hedenus, docent i energi och miljö på Chalmers universitet kan inte svara helt säkert på frågan. Han gissar på att den gamla oljetubinen får öppna igen på grund av att den står där och alltså finns tillgänglig, att oljan är billig och att det är brist på vindenergi under en begränsad tid.
Men Hedenus menar samtidigt att diskussionen som tagit fart har fått onödigt stora proportioner. Han menar att man under vissa dagar på året behöver ta till andra medel för att klara elkonsumtionen i övergången till förnybar energi.
– Ju mer vi går över till vindkraft eller solenergi kommer det finnas perioder då vi behöver något annat som backar upp. Det handlar om väldigt få dagar och är inget jättestort problem för utsläppen. Att vi importerar el nu har inte heller någon större betydelse. Vissa tider på året exporterar vi massor med vindkraftsel, så det blir larvigt att plocka ut enskilda dagar, säger han.
Om man använder sig av förnybar energi kombinerat med ett begränsat antal dagar av oljeförbränning eller kolkraft är skillnaden för koldioxidutsläppen liten i jämförelse med om man hade haft kärnkraften kvar, förklarar Hedenus. Samtidigt pekar han på att det kan finnas mer miljövänliga alternativ.
– Det finns såklart anledning till att sluta använda gamla oljekraftverk och exempelvis använda biogas istället, men man behöver inte överbetona betydelsen av den, säger Fredrik Hedenus.