Jag minns att vi miljöarbetare tyckte att det var självklart att vi måste sluta spola våra toaletter med dricksvatten – redan då, för 20 år sedan.
Hur kommer det sig att detta inte blivit norm i Sverige ännu, och har några sådana lösningar testats i ETC-husen? Vad är det som stoppar?
/Kerstin Tenning, Eskilstuna
Svar: Hej Kerstin,
Vi har i vårt land haft tillgång till friskt och gott vatten under många år. Hälften av dricksvattnet kommer från sjöar och vattendrag, hälften är grundvatten. Lagstiftningen säger att dricksvatten är ett livsmedel och det måste därför hålla en mycket hög kvalitet.
Varje person i vårt land använder mer än 140 liter vatten per dygn, men det är bara tio av dem som vi dricker eller använder till matlagning. Resten, 130 liter, går till hygien, toalettspolning, disk och tvätt. Hittills har vi haft gott om bra vatten till ett mycket billigt pris, knappt två öre per liter, så därför har det ekonomiska motivet för att spara på vattnet varit litet.
Intresset från politiker, byggbranschen och allmänheten för lösningar som sparar vatten har varit lågt, eftersom sådana åtgärder ofta gör byggandet dyrare.
Konstigt nog utvecklades de snålspolande toaletterna i vårt land. En snålspolande toalett behöver tre liter för lilla spolningen och sex liter för stora spolningen. I Storbritannien går det åt femton liter.
I andra länder ser det annorlunda ut. Globalt sett är rent vatten en stor bristvara och många människor har små möjligheter att få rent vatten till matlagning och dryck. I Tyskland har man i många år arbetat med att lokalt samla in regnvatten för att använda till tvätt, hygien och toaletter. Där kostar vattnet omkring fyra gånger så mycket som i Sverige.
Den globala upphettningen kan få stora konsekvenser för vattenförsörjningen i Sverige, inte minst kring Mälaren, som är en stor vattentäkt för alla närliggande städer, inklusive Stockholm. Två miljoner människor får sitt vatten därifrån. Mälaren ligger idag 70 centimeter över Saltsjön, men om havsnivån stiger tillräckligt mycket, kommer Saltsjöns vatten att rinna in i Mälaren och göra den till en saltvattensjö.
I det läget måste man hitta nya vattenkällor och hushålla med vatten på ett helt nytt sätt. Då duger det inte att använda dricksvatten till toalettspolning och tvätt. Vi måste därför utveckla nya system för att till exempel ta vara på regnvatten. Det renade dricksvattnet skall användas till matlagning och dryck.
På Öland och Gotland råder redan vattenbrist och förbud mot bevattning.
ETC Bygg diskuterar att i kommande projekt införa insamling av dagvatten och dubblera kallvattensystemen för att utnyttja denna värdefulla resurs bättre.