FRÅGA:
Hej!
Ny forskning visar att antalet fåglar minskar i Sverige. Vad beror det på? Och vilken påverkan har utekatter (är själv kattägare och funderar mycket på detta)?
Hälsningar Anna
SVAR:
Hej Anna!
Jag misstänker att du tänker på den senaste statistiken över ringmärkta fåglar, där färre lövsångare och rödhakar ringmärkts de senaste åren. Orsakerna bakom utvecklingen är inte helt fastställda, men en bidragande förklaring skulle kunna vara klimatförändringarna.
Med tidigare vårar finns en risk att flyttfåglarna inte tajmar ankomst och häckning med den period det finns mest insektslarver att mata ungarna med. Det kan få till följd att färre ungar överlever.
Tamkatter och förvildade tamkatter har visat sig ha negativ påverkan på fåglar i flera olika forskningsstudier. Störst är problemet på oceaniska öar där fåglarna inte är vana vid landrovdjur. Där har införda katter lett till att en del fågelarter helt utrotats.
Men även tamkatter i Sverige fångar mycket fåglar. Forskarna bakom ett par studier publicerade i tidskriften Ornis Svecica har försökt beräkna antalet. Sören Svensson kom år 1996 fram till cirka tio miljoner fåglar utifrån antalet katter i Sverige (då cirka en miljon) och antalet fåglar (fem stycken) som katter i genomsnitt fångade i en noggrann studie i den engelska byn Felmersham 1981-82. Dessutom antogs här att bara hälften av de kattdödade fåglarna bars hem och hamnade i statistiken. Hans Ryttman fick år 2021 fram siffran 100 000 fåglar baserat på återfynd av ringmärkningsringar där den rapporterade dödsorsaken var katt. Men den siffran byggde på att alla kattdödade ringmärkta fåglar återfanns och rapporterades.
Vill man som kattägare minska risken att katten tar fåglar går det att använda halsband med bjällra.
Även i internationella beräkningar är osäkerheten stor. Många katter är innekatter och fångar inga fåglar alls, medan enstaka tamkatter kan ta flera hundra fåglar på ett år. Förvildade katter kan förväntas ta fler byten än tamkatter, men det är inte självklart att de då prioriterar fåglar framför små däggdjur.
Antalet katter har ökat i Sverige under 1900-talet, men innan kattsand och kastrering blev vanligare på 1950-talet var nästan alla katter utekatter. Idag är mer än hälften innekatter. Mängden förvildade katter är också svår att beräkna, men har antagligen sjunkit med djurskyddslagar (färre sommarkatter), kastrering och nu senast obligatorisk ID-märkning. Jag har därför svårt att tro att det skulle bero på katter om en svensk fågelart börjar minska idag. Men lokalt kan katter vara en viktig dödsorsak och det är möjligt att en del markhäckande fågelarter undviker mänsklig bebyggelse just för att det finns katter där. Vill man som kattägare minska risken att katten tar fåglar går det att använda halsband med bjällra och vara speciellt medveten om problemet i juni när många ungar hoppar ur boet.