Hoppa till innehållet

Livsmedel

Var tionde kaffekopp vaskas

10 procent av kaffe som bryggdes på restaurangerna slängdes. Arkivbild.

10 procent av kaffe som bryggdes på restaurangerna slängdes. Arkivbild.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Dagens ETC

Kaffepriset rusar i höjden men trots det hälls stora mängder bort.

– Vi har en speciell relation till kaffe, det ska alltid finnas, säger Rosa Hellman som forskat om svinnet.

119 miljoner koppar kaffe om året. Så mycket är det uppskattningsvis som hälls rakt ner i vasken – bara på Sveriges restauranger.

Det är forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som undersökt kaffesvinnet på sex restauranger under 76 dagar. Studien, som publicerats i Resources, Conservation and Recycling, visade att restaurangerna hällde ut tre kilo kaffe varje dag.

– Det är väldiga mängder kaffe som kastas. Och då har vi inte räknat med det som finns i gästernas koppar och som slängs, säger Rosa Hellman vid SLU och en av forskarna bakom studien.

Svårt mäta flytande

Det är svårare att mäta flytande livsmedel än fast avfall eftersom det inte vägs och tas om hand på samma sätt. Forskarna tror att många inte ser på flytande avfall på samma sätt som det fasta.

Att det slängs mycket kaffe på restauranger tror Rosa Hellman beror på att gästerna förväntar sig att det alltid ska finnas.

– Det finns en rädsla att gästen ska stå utan och därför överproduceras det. Eftersom det ofta ingår kaffe på lunchen och dessutom påtår är det svårt att veta hur mycket som går åt.

För att komma tillrätta med svinnet tror hon att restauranger kan behöva ändra sina erbjudanden, som låta gästen betala för sin påtår.

– Men det är känsligt med kaffe, det är så djupt rotat att vi ska få kaffe på det sätt vi är vana vid, säger hon.

En indikation

Studien har bara undersökt sex restauranger men det ger en indikation på läget menar forskarna. Med tanke på kaffepriset och faktum att kaffeproduktion gör en stor påverkan på klimatet borde vi tänka om, menar Rosa Hellman.

Vissa av restaurangerna hade tips på vad man kan göra med det överblivna kaffet. Exempelvis använda det i bakning eller matlagning eller göra isaffe. Men det bästa sättet att minska svinnet är att inte göra för mycket.

– Sen kan det bli mindre svinn med andra tekniker, att till exempel inte brygga en kanna utan att ha en maskin som gör en kopp åt gången, säger Rosa Hellman.

Ytterligare en utmaning är att gammalt kaffe inte är någon större succé.

– Att värma upp gårdagens kaffe tror jag få nöjer sig med. För många är ju kaffe även en sensorisk upplevelse.