En vårsålig fredag i maj förra året fattade den då 11-årige Nils Angelin ett beslut. Han letade fram en gammal legokartong, vrängde den ut och in och skrev med spretiga bokstäver ”SLUTA FLYGA – ÅK TÅG” på kartongen. Sedan drog han på sig sin vårjacka och tog sig ner till Mynttorget i centrala Stockholm. Trots att han gick utan sällskap var han inte nervös – han ser sig inte som en blyg person – men självklart pirrade det lite i magen när han kom fram och såg gruppen ungdomar som redan hade samlats.
Han var yngst.
– Snygg skylt du har, var orden han välkomnades med.
Sedan dess har han hunnit fylla 12 år och blivit en självklar del av den grupp skolstrejkare som inom organisationen Fridays for future fortsätter att samlas för att mana till aktion för klimatet.
I dag, nästan sex år efter att Greta Thunberg satte sig utanför riksdagshuset med sin skylt, och fem år efter att 7,5 miljoner människor gick ut på världens gator och krävde klimaträttvisa inför FN:s klimatkonferens i New York, har ett litet troget fredagsgäng samlats på samma plats, eller ett hundratal meter därifrån. Nils är fortfarande yngst i samlingen ungdomar, men det är inte bara hans ålder som gör att han bryter mot normen i klimataktivistsammanhang.
”Det kanske låter lite taskigt och som att jag klagar, men jag tror att killar är lite mer korkade än tjejer.”
Killar underrepresenterade
En splitter ny rapport från forskningsinstitutet Nordregios och NIKK, Nordisk information för kunskap om kön,har samlat röster och åsikter från olika gräsrotsorganisationer i de olika nordiska länderna – och samma mönster är tydligt överallt: i hela Norden är det är oftast tjejerna som driver klimatrörelsen framåt. I Sverige visar Ungdomsbarometerns siffror också att fler unga tjejer än killar upplever att de är stressade över klimatkrisens effekter och att de därför tänker mer på sina egna livsstilsval för att i större utsträckning leva klimatsmart.
– Det kanske låter lite taskigt och som att jag klagar, men jag tror att killar är lite mer korkade än tjejer. Killar brukar vilja vara lite coola, de vill åka sportbilar och flyga runt hela världen och så, säger Nils Angelin.
Han har visserligen lyckats dra med sig sin yngre brorsa Olle en gång, men när han berättar för jämnåriga killar att han engagerar sig brukar han mötas med oförståelse.
– De säger typ ”Vad tror du att det gör för skillnad?”. Och så tror de inte att de själva kommer påverkas av klimatkrisen och bryr sig inte därför. Vilket såklart är synd. Alla borde vara smarta nog att bry sig, det borde inte bero på kön.
”Vi tar hand om oss själva”
Anton Foley sitter hemtamt på marken vid den stora banderollen som börjar fyllas med ett penslat tydligt budskap: ”21 september – people not profit”. Han började engagera sig för klimatet för fyra år sedan. Det var då han bestämde sig för att skolstrejka med en viss Greta Thunberg. Då var han 17 år. Sedan dess har hans engagemang djupnat. Numera är han talesperson för Klimatorganisationen Aurora, som har stämt svenska staten för att genom utebliven och livsnödvändig klimatpolitik ha förstört för framtida generationer.
Han är väl medveten om obalansen mellan tjejer och killar på gräsrotsnivå.
– Det är oerhört dystert. Vi behöver växa kraftigt som rörelse om vi ska lyckas få igenom de samhällsförändringar som krävs. Det är uppenbarligen en målgrupp vi måste nå ut till.
Rapporten visar också att det betydligt fler tjejer än killar som anser att engagemang i en organisation är ett smart sätt att påverka samhället i en bättre riktning.
– Vi är indoktrinerade och uppfostrade i något slags individualism. Vi tar hand om oss själva och vår närmaste krets. Män blir ännu hårdare uppfostrade i den här individualismen. Kvinnor fostras hårdare till att ta hand om saker runt omkring sig, säger Anton Foley.
”Bland unga killar ses samhällsengagemang generellt som lite töntigt. Empati är ute”
Enligt flera studier som publicerats de senaste åren, bland annat en från Ungdomsbarometern i våras, minskar klimatengagemanget bland alla unga – oavsett kön. Flera studier visar också att det finns en tydlig koppling mellan klimatengagemang och synen på omsorg och jämställdhet. Män som tar större ansvar för omsorgen i familjen har exempelvis visat sig vara mer engagerade i klimatfrågor. Och människor, oavsett kön och ålder, som är mer orienterade mot omsorg – vilket är en egenskap som oftast har knutits till traditionell femininitet och som är vanligare bland tjejer – är mer intresserade och oroade av klimatrelaterade frågor.
Anton Foley ser en tydlig koppling mellan engagemang och de könsroller bland unga killar och tjejer:
– Bland unga killar ses samhällsengagemang generellt som lite töntigt. Empati är ute. Samtidigt, men nu kanske jag är lite anekdotisk, ser jag fler killar i dag än för några år sedan. Men jag vill vara tydlig med att jag bara har koll på mina kretsar.
”Anses nog lite omanligt”
När Nordregios och NIKK:s rapport presenterades på ett webb-sänt seminarium poängterades att det över hela Norden finns en tydlig tendens att de relativt få killar som engagerar sig ofta ges mycket utrymme inom organisationen. Och att detta utrymme ibland inte är helt välförtjänt. Även denna tendens känner Anton Foley igen:
– Absolut och det måste vi motarbeta. Vi är ju inte immuna mot hur resten av samhället ser ut. Där jag finns försöker vi aktivt jobba mot denna tendens. Samtidigt behöver vi ju killar som förebilder. Eftersom det finns fler kvinnor och tjejer i rörelsen. För Anton Foley är det just fler unga killar som förebilder som behövs för att få in killarna i klimatkampen. Han får medhåll av Felix Askenberger, 24, som är på plats på Mynttorget. Han står lite avsides och är inte med i kärngruppen som målar plakaten.
– Jag är här för att jag vill normalisera engagemang för klimatet. Jag går på KTH och pluggar energi och miljö. Där finns flera som är intresserade av frågan. Men i mitt handbollslag ser det helt annorlunda ut.
– Det anses nog lite töntigt och omanligt att bry sig om klimatet. Men det handlar ju inte bara om att vara intresserad av fjärilar.
Nils Angelin, 12, skulle vilja att fler ungdomar – oavsett kön – vågade testa att engagera sig. Han tror att mycket handlar om att våga ta det där första steget och ta sig till det första mötet, eller till sin första demonstration.
– Men kom bara hit, kom och testa hur det känns, alla är verkligen schyssta här. Du kommer få kompisar.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.