På partikongressen nästa år antar Vänsterpartiet den slutliga versionen av sitt klimatprogram. Ambitionen är att programmet ska kombinera en hållbar ekonomisk utveckling med klimatåtgärder, men två av förslagen har redan stött på kritik. Det ena kontroversiella förslaget handlar om att V vill tillåta tunga industrier att lagra koldioxidutsläpp i marken genom så kallad CCS-teknik. Det andra går ut på att Sverige ska exportera el från kärnkraft så länge reaktorer är i drift.
– Jag tror inte alls Vänsterpartiet tänkt rätt här. Det Sverige borde göra är att snabbt ställa om till förnybart för att skapa en hemmamarknad och export av den elen i stället, säger Annika Jacobsson, Sverigechef på Greenpeace.
Nej till nya reaktorer
Vänsterpartiet vill att kärnkraften ska avvecklas successivt och säger nej till nya reaktorer. Exporten av överskottsel ska bara ske så länge kärnkraftsverken fortfarande är i gång. Tanken är att den elen ska ersätta el från exempelvis kolkraft i Tyskland och Polen för att på så sätt bidra till minskade utsläpp i Europa.
– Flera reaktorer kommer att tas ur bruk de kommande åren, så det kommer att finnas stort utrymme för att producera förnybar energi, vilket bara är bra. Men så länge vi har våra reaktorer kvar är det inte fel att vi exporterar till andra länder. Vi kanske gör en annan bedömning än Greenpeace, att man inte bara ska stirra nationellt, säger Jens Holm, Vänsterpartiets energipolitiske talesperson.
Annika Jacobsson menar att kärnkraften inte är kompatibel med ett förnybart energisystem och säger att det är förlegat synsätt att man ska ha kvar kärnkraft som en del i elförsörjningen. Det är heller inte värt riskerna att köra vidare reaktorer i Sverige, anser hon.
– Gamla reaktorer minskar säkerhetsmarginalerna ännu mer för varje år. Bland annat finns vissa delar som inte kan bytas ut. Antalet nödstopp för en reaktor är begränsat. Till slut har man ett lapptäcke av gammal och ny teknik. Det är inget problem att avveckla kärnkraften i Sverige till 2030, det visade vi redan 2011, säger Annika Jacobsson.
Jens Holm vill inte säga något årtal för när Vänsterpartiet vill att svensk kärnkraft ska vara avvecklad men tycker inte att 2030 låter orimligt.
– Jag tycker det låter som en rimlig bedömning. Självklart vill vi avveckla kärnkraften men vi ska också ta till vara på våra möjligheter att ersätta kolkraft i andra länder, säger Jens Holm.
Lagrar koldioxid i marken
Koldioxidlagring, eller så kallad CCS-teknik, innebär att industrier lagrar utsläppen i marken i stället för att pumpa ut dem i luften. Tekniken fördes fram som ett alternativ för utsläppsminskningar för 20 år sedan men är både dyr och komplicerad. Det finns bara ett fåtal anläggningar i världen. Vänsterpartiet vill tillåta CCS-lagring i begränsad omfattning för tung processindustri som producerar exempelvis järn eller cement.
– Det är bättre att den tunga industrin kan skilja och begrava sina utsläpp än att industrin lägger ner och flyttar till andra länder. Men vi pratar endast om tung processindustri när det gäller CCS, inte energiproduktion. Där har vi alltid sagt att energiproducenterna kan och ska producera på förnybart sätt. Det är en annan sak för processindustrin som också har fossila insatsmedel som en del av processen, koks ingår till exempel i järnproduktion. Där finns inga förnybara alternativ, säger Jens Holm.
Annika Jacobsson sågar CCS som teknik och tror att den kommer att vara obsolet ganska snart.
– Det är en teknik som aldrig någonsin fungerat och som heller inte kommer att behövas när vi går mot förnybart. Vi kan inte bygga in oss i fortsatt fossilanvändning för att vi tror att vi kan få CCS att fungera i framtiden. Jag tror tanken på koldioxidlagring skulle hindra oss att satsa på mer förnybart.
Läs också: Osäkert om CCS-tekniken fungerar: ”Ett gigantiskt science fiction-projekt”
Ur Vänsterpartiets förslag till klimatprogram
Kärnkraft
Vänsterpartiet vill ha en successiv avveckling av kärnkraften i takt med att det förnybara byggs ut och verkar för att kärnkraftsavvecklingen ska ta hänsyn till den svenska kärnkraftens möjlighet att bidra till minskade utsläpp från fossila kraftverk på den nordeuropeiska elmarknaden.
Koldioxidlagring
Under förutsättning att den fossila energin fasas ut från energiproduktionen kan koldioxidinfångning och lagring, så kallad CCS, vara en tänkbar teknik inom den tunga processindustrin i Sverige, exempelvis inom stål, järn, cement och papper, där det i dagsläget inte finns trovärdiga fossilfria alternativ och där risken för att industrin flyttar till andra länder om den inte får tillgång till tillräckligt med energi är uppenbar.
På sikt kan CCS vara en möjlig teknik för att nå så kallade negativa utsläpp; genom att bioenergi används som energikälla och utsläppen avskiljs och begravs under marken.