Rik på biologisk mångfald, men inte nödvändigtvis vild och trolsk. Det var en sådan trädgård folkbildningsprojektet Rikare trädgård föll för när de utsåg vinnaren av ”Årets rikare trädgård” 2022.
– Vi vill visa att det går att locka insekter till en prydlig trädgård också, säger projektledaren Erik Hansson.
För tredje året i rad delar folkbildningsprojektet Rikare trädgård, ett samarbete mellan olika miljöorganisationer och studieförbund, ut utmärkelsen Årets rikare trådgård. Årets vinnare har juryn hittat i ett villaområde i Bollnäs, bakom en frodig hagtornshäck som döljer en, enligt motiveringen, ”vacker och välordnad tomt med blomstrande bäddar, susande trädkronor, rogivande vattenspeglar och mjuka former”. Runt om i trädgården, som tillhör Maria Eriksson, sitter små pedagogiska skyltar för att informera om de vad de olika platserna har för inverkan på djurlivet. Och det var just blandningen av vackra och prydliga synintryck samt färg och form som gjorde att Maria Eriksson blev årets vinnare.
– Marias trädgård är ganska prydlig och välskött. Ofta finns en bild av att en trädgård med hög biologisk mångfald ska vara alldeles vild, men det går att ha en prydlig trädgård och ändå locka mängder av insekter. Vi vill visa att även en klassisk trädgård gör en viktig insats, säger Erik Hansson, projektledare för Rikare trädgård.
Små anpassningar räcker
Projektets ambition är att minska andelen hårt klippta gräsmattor till förmån för bättre variation och i förlängningen högre biologisk mångfald. In med olika sorters växter, låt gamla träd stå kvar plantera blommor så att det alltid finns någon sort som blommar – på så sätt hjälper man insekter att hitta föda hela säsongen. Detta innebär dock inte att hela trädgården måste förvandlas till en vildvuxen trollskog. Enligt Erik Hansson räcker det ofta att göra små anpassningar för att se tydliga förbättringar.
– Det viktigaste är att komma bort från normen med en trädgård som består av en klippt gräsmatta och en altan. Den trädgård vi har valt i år visar att man inte måste göra allt, det viktigaste är att man gör någonting. Vi hittade otroligt många insekter i Marias trädgård, många fler än hon själv trodde fanns där. Det är ett betyg som inte går att fuska med.
Utgick från vad hon gillar
Maria Eriksson är ödmjuk efter segern. När hon anlade trädgården utgick hon enbart från sig själv och vad hon själv gillar. Först 2019, när hon deltog i en annan trädgårdstävling och kom tvåa, insåg hon att det hon gillar även går hem hos insekterna. Och det hon gillar är blommor, färg och form.
– Min trädgård ligger mitt i stan och är ganska välskött. Jag upplevde inte att jag hade den typiska trädgården för stor biologisk mångfald. Men efter att jag kom tvåa började jag se på trädgården med nya ögon och jag insåg hur stor betydelsen den hade.
Mångfald och välskött
Med utmärkelsen vill hon slå ett slag för att det går att ha en välskött trädgård och ändå ha en stor biologisk mångfald. Hon menar att det på vissa trädgårdsforum pågår en hatkampanj mot robotgräsklippare som många anser förstör för insekter, men enligt Maria Eriksson måste man inte utesluta det ena för att uppnå det andra.
– Man måste inte ha vildblommor, det går lika bra att planera sin rabatt själv med sina favoritblommor.
Hon vill också förmedla vikten av att försöka känna glädje över det som redan finns.
– Jag har till exempel en hagtornshäck runt hela trädgården som jag har hatat i många år eftersom den är så jobbig att klippa. Nu känner jag glädje över att den finns där eftersom den är viktig för insekterna och fåglarna. Visst den är fortfarande jobbig att klippa, men jag har insett min trädgård inte bara är till för mig.