Det behövs ingen särskild jord, det viktiga är att det finns tillräckligt av den. Välj gärna ekologisk och naturgödslad om tanken är att äta det som växer. Glöm inte att tillföra näring en gång i veckan efter att planteringsjordens egen gödsling tagit slut efter tre till fyra veckor.
Tänk på att krukan behöver ha samma diameter som den har djup. Undvik krukor i plåt, de kan bli för varma så att all vätska dunstar och i värsta fall också bränna växten. Keramik är ett bra val, liksom plast som håller fukten bra.
Olika jorddjup
Dill, ruccola och örter som oregano, timjan och mynta behöver 15 centimeters jorddjup.
Basilika, plocksallad, spenat och rädisa behöver minst 20 centimeters jorddjup.
Busktomat, brytböna, grönkål, mangold, morot, rödbeta, sockerärt och chili behöver 30 centimeters jorddjup.
Potatis, squash, pumpa och tomat behöver minst 40 centimeters jorddjup, men vill gärna ha större.
Gödsla med kiss?
Gör egen växtnäring av kiss. Blanda en del urin med tio delar vatten. Det ger mycket kväve som växterna mår bra av och luktar inte eftersom rötterna tar upp det.
Plocka gräsklipp och lägg över jorden. Det ger näring och skydd.
Det ska vara roligt att odla, är odlingsexperten och författaren Bella Lindes bästa tips.
– Så lite extra så att du får skörd även om lite misslyckas, säger hon.
Gurka
Det är roligt med växter som söker sig uppåt. De får lättare sol på sig och tar inte upp lika mycket golvyta i förhållande till skörden.
Sallad, spenat, ruccola, mangold
De här kommer igen om du skördar lite i taget. Ett tips är att odla flera sorter så att det finns variation och att peta ner nya frön då och då för att få mer. På så sätt finns det sallad till hela sommaren.
Squash
Så inomhus ungefär sex veckor innan de ska ställas ut. För att ge rikligt med frukt behövs stora krukor och mycket jord.
Morot
Välj en mindre variant och sätt i en stor kruka. Fröna ska sättas på en centimeters djup i grönsaksjord.
Sockerärt
En av de enklaste grönsakerna att odla. Kan sås direkt på plats.
Potatis
Fyll en hink eller stor kruka med jord och peta ner två–tre potatisar.
Smycka med ätbara blommor
Kryddtagetes: Vacker, lättodlad och tålig. Dessutom god att äta!
Krasse: Breder ut sig. Både blommor och blad passar i sallad eller på smörgås.
Hornviol: Vackra små blommor under hela sommaren. Blommor, blad och rötter innehåller A- och C-vitaminer.
Ringblomma: Kronbladen är godast, men hela växten går att äta.
Lavendel: Solälskande växt som används i det franska köket. Ett tips är att göra lavendelsocker, bara varva blommorna med socker, låt stå i tätsluten burk någon vecka och sedan sila av.
Skapa en örtträdgård
Kryddor är det allra enklaste att odla. Förså inomhus eller köp färdiga plantor. Många örter är fleråriga och kommer igen år efter år. Plantera dina favoriter och hämta kryddor till matlagningen direkt från din egen örtträdgård på balkongen eller i köksfönstret.
Ettåriga: Basilika, dill, koriander
Fleråriga: Oregano, fransk dragon, gräslök, rosmarin, timjan, salvia, mynta, citronmeliss, persilja.