– De ser ut och smakar som vanliga ägg, men innehåller inget kolesterol, mindre mättat fett och ungefär samma mängd protein. Jämfört med kycklingägg kräver produktionen 83 procent mindre mark, 98 procent mindre vatten och bidrar till 93 procent mindre koldioxidutsläpp, säger Matt Riley, administrativ chef på Eat Just.
Siffrorna är företagets och är svåra att verifiera, men generellt hänger animalieproduktionens klimatpåverkan till stor del samman med foderproduktionen.
”Onormala beteenden”
Organisationen Djurens Rätt har länge lyft problemen inom äggindustrin. I Sverige finns det idag 8,7 miljoner hönor i äggfabriker som avlas på ett sätt som sliter på hönornas kroppar, enligt organisationens ordförande Camilla Bergvall. De allra flesta hålls ”frigående inomhus”, i grupper på tusentals eller tiotusentals.
– Där utsätts de för en social situation som de inte är anpassade för och utvecklar onormala beteenden som till exempel fjäderplockning och kannibalism. Det blir ofta även en väldigt hög ammoniakhalt och dålig luftkvalitet i de stora hallarna.
Hon lyfter också fram den ”dolda” sidan av äggindustrin – att det föds lika många tuppkycklingar som hönor, som dödas direkt efter att de kläckts.
– Industrin har ingen nytta av dem och ser dem som svinn.
Enligt statistik från Jordbruksverket minskar konsumtionen av ägg i Sverige. Under 2021 konsumerades 140 miljoner färre ägg än året innan. Innan dess har konsumtionen legat still i flera år på ungefär 15 kilo ägg per person per år.
Vad tror du minskningen beror på?
– Jag hoppas att det beror på att folk är mer medvetna och väljer andra produkter. Jag vet att många restauranger gör majonnäs på andra saker än ägg idag, men ibland kanske det inte är ett medvetet val.
Camilla Bergvall välkomnar att det kommer produkter som liknar ägg men inte innebär lidande för djuren.
– Det finns redan produkter som har samma kemiska egenskaper som ägg och kan användas i bakning, till exempel aquafaba (den vätska som kikärtor kokats i). Alla nya produkter som gör att folk kan äta som tidigare men bara byta ut några ingredienser tror jag är jätteviktiga.
Få mineraler
Hur nyttiga är då de växtbaserade äggen?
Enligt David Stenholtz, överläkare i onkologi och ordförande för organisationen Läkare för Framtiden, är frågan svår att besvara eftersom det ännu inte finns några långtidsstudier om det. En nackdel, menar han, är att produkten innehåller mycket lite mineraler och vitaminer.
– Men det faktum att det inte innehåller kolesterol är bra. Rapsolja som finns med är också bra. Och mungbönor innehåller en massa saker som gynnar hälsan men om det är för hårt processat minskar mängden fibrer och näringsämnen.
Vad är då bäst ur hälsosynpunkt, ett konventionellt ägg eller det växtbaserade?
– Om det växtbaserade hade haft samma innehåll av mineraler och vitaminer skulle jag välja det. Däremot verkar det vara en ganska näringsfattig produkt. Fördelen är att den inte påverkar kolesterolvärdet, och nackdelen att den innehåller en del tomma kalorier.
Sponsras av äggindustrin
Men David Stenholtz vill inte heller uppmuntra någon att äta kycklingägg och hänvisar till flera oberoende studier från 1970-och 80-talet som visar att kolesterolvärdet i blodet ökar ju fler ägg du äter. Det medför ökad risk för hjärt-och kärlsjukdomar. I studierna har även noterats en ökad risk att drabbas av diabetes typ 2 och att dö i förtid. Men för 20 år sedan avtog intresset för att forska om ägg, vilket lämnade plats för studier sponsrade av äggindustrin.
– Slår man ihop de studier som är gjorda de senaste 20 åren får man fram att mer ägg inte verkar påverka kolesterolvärden, men det beror på att studierna är bristfälligt gjorda. Man har haft för få deltagare eller gett för lite ägg för att det ska ge signifikanta resultat.
Tonade ned riskerna
Ändå är många rekommendationer baserade på de nyare studierna. När till exempel det amerikanska livsmedelsverket FDA uppdaterade sina kostråd skrev de ned riskerna med ägg. Även Livsmedelsverkets kostråd för ägg baseras sannolikt på studier som är betalda av äggindustrin, säger David Stenholtz. På myndighetens hemsida står det att ”ägg innehåller kolesterol, men de flesta kan äta flera ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt.”
– Har man ett jättelågt kolesterolvärde kan det stämma. Men de flesta svenskar har ett relativt högt genomsnittligt kolesterolvärde och kan inte äta flera ägg om dagen.
Når Europa i slutet av året
När kommer vi då kunna se de växtbaserade äggen på butikshyllorna i Sverige?
Enligt Matt Riley på Eat Just kommer produkten lanseras i Europa i slutet av året i åtminstone ett europeiskt land. Storbritannien eller Tyskland blir först ut, tror han.
– I de länderna är marknaden för växtbaserade produkter mest mogen. Men vi ser också ett ökande intresse hos konsumenter och återförsäljare i flera nordiska länder. Vår största utmaning är att det är nytt och okänt. Men när folk väl smakar blir de entusiastiska.