– Haven har enorm värmekapacitet, bland annat eftersom den extra energi som lagras i klimatsystemet blandas ner i haven av vågor och strömmar, och oftast inte märks så mycket på ytan. Denna tröghet gör utvecklingen mer utjämnad över tid, jämfört med temperaturen i luften som kan variera mer från år till år, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.
Därför ökar havens värmeinnehåll för varje år under en global uppvärmning, även om luftens temperatur inte gör det.
Enligt den nya studien är uppvärmningen störst i Atlanten och haven i den södra hemisfären, men även norra Stilla havet har upplevt stark värmeökning sedan 1990 och i Medelhavet slogs också värmerekord förra året.
Höjer havsnivåerna
Så länge den globala uppvärmningen fortsätter kommer också haven fortsätta att värmas upp. Detta får stora konsekvenser.
– Uppvärmningen gör att havsvattnets densitet minskar, och därmed att havsytans nivå stiger. Eftersom uppvärmningen av hela havet väntas fortsätta i många hundra till tusen år år från det att vi har ett nytt jämviktsläge med växthusgaser i atmosfären kommer havsnivåerna fortsätta stiga under mycket lång tid, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI.
Uppvärmningen accelererar också avsmältningen av stora landisar och glaciärer som mynnar ut i havet.
Pest och kolera
Haven absorberar inte bara värme, utan också delar av den koldioxid som orsakar värmeökningen.
– Det är bra för klimatet men dåligt för mycket av livet i havet eftersom luftens koldioxid blir kolsyra i havet,vilket ökar försurningen, säger Michael Tjernström.
För exempelvis korallreven är värmen och försurningen både pest och kolera. De består av kalcium som löses upp av syra och de tål inte heller ökad värme.
”Tydlig indikator”
Varmare hav leder också till allvarligare stormoväder, orkaner och extrema skyfall som i sin tur ökar risken för översvämningar, enligt studien. Förra årets rekordvärme inträffade trots att väderfenomenet La Niña dominerade, vilket brukar ha en avkylande effekt.
– Havens värmeinnehåll ökar obevekligt, globalt, och det är en tydlig indikator på klimatförändringar som skapats av människan, säger Kevin Trenberth,
klimatforskare vid National Center for Atmospheric Research i Colorado och medförfattare till studien, till The Guardian.