Hoppa till innehållet

Klimat

Värmerekord för nästan hela klotet

Värmeböljor och perioder av torka ökar risken för omfattande bränder som den som nu pågår i Kalifornien, bilden är från 8 januari.

Värmeböljor och perioder av torka ökar risken för omfattande bränder som den som nu pågår i Kalifornien, bilden är från 8 januari.

Bild: Ethan Swope/AP/TT

Dagens ETC

Det globala värmerekordet för 2024 är nu ett faktum. Fjolåret är enligt EU:s klimattjänst Copernicus det första där medeltemperaturen ligger över 1,5 grader över förindustriell tid.

– Jag har slut på metaforer om hur allvarligt läget är, säger Carlo Buontempo, chef vid Copernicus.

Redan i december konstaterades att 2024 var det varmaste året som hittills uppmätts. När Copernicus nu presenterar sin samlade årsrapport över temperaturer både på land och i vatten står det dessutom klart att temperaturerna vid havsytan också var de högsta med 0,5 grader Celsius över medeltemperaturen mellan 1991 och 2020.

Under 2024 förekom extrema väderhändelser som omfattande bränder, översvämningar och torka vilket kraftigt påverkar både människor, djur och natur. Dessa händelser blir vanligare när temperaturerna stiger.

22 juli var den dag som hade högst medeltemperatur, globalt låg den på 17, 2 grader. Rapporten visar också att 2024 är det första kalenderåret med en medeltemperatur som ligger 1,5 grader över förindustriella nivåer.

Global temperaturökning jämfört med förindustriell nivå (1850–1900), 5-årsmedel, grader Celsius. ERA5 är Copernicus väderdatabas. Bild: Anders Humlebo/TT

Inte dött

– Men det betyder inte att Parisavtalets mål är dött. Det syftar på att 1,5-gradersökningen ska vara överskriden under en längre tidsperiod, omkring 20 år, säger Samantha Burgess, biträdande chef för Copernicus vid en pressträff inför att rapporten släpptes.

Enligt Parisavtalet ska den globala uppvärmningen hållas långt under 2 grader jämfört med förindustriell nivå, med ambitionen att begränsa den till 1,5 grader.

– Men sannolikheten att vi överskrider målet är stor och det är av största vikt att vi når nettonoll-utsläpp så snabbt som möjligt, fortsätter Samantha Burgess.

Hårdast drabbat

Europa är en av de världsdelar där värmen slagit hårdast. Här var medeltemperaturen under året 10,7 grader vilket är 1,5 grader mer än medeltemperaturen mellan åren 1991 och 2020.

Samtidigt ökar utsläppen av växthusgaser till rekordnivåer vilket ytterligare spär på den globala uppvärmningen. Koldioxidhalterna i atmosfären hamnade på 422 ppm (miljondelar) och metan på 1897 ppb (miljarddelar) vilket båda är över 2023 års nivåer.

– De temperaturökningar vi ser är inte våra personliga åsikter eller prognoser. Det är fakta och observationer och hänger samman med ökade mängder växthusgaser i atmosfären, säger Carlo Buontempo.