Världsrådet: Kyrkan bör vidta rättsliga åtgärder mot fossilindustrin
Kristna trossamfund världen över, har publicerat en handbok som uppmuntrar kristna organisationer att vidta rättsliga åtgärder mot förorenare och deras finansiärer.
Bild: Magnus Lejhall/TT, Hasan Jamali/AP/TT
Dagens ETC
Kyrkan bör i Jesu namn kraftsamla mot klimatkrisen och rättsliga åtgärder behöver vidtas mot företag som förorenar planeten.
Det fastslår Kyrkornas världsråd i en ny handbok om klimaträttvisa.
Tunga kyrkliga ledare, med påven och Dalai Lama i spetsen, har tidigare tagit tydlig ställning i klimatdebatten. Det finns sedan flera år tillbaka också en islamisk deklaration som ska förmå världens muslimer att aktivt arbeta mot klimatkrisen.
Nu tar Kyrkornas världsråd ytterligare ett steg och konstaterar att det i takt med de ökande utsläppen och fossilindustrins ”obönhörliga” expansion har blivit tydligt att påverkansarbete ensamt inte räcker.
Världsrådet, som representerar en bred skara kristna trossamfund världen över, har därför publicerat en handbok som uppmuntrar kristna organisationer att vidta rättsliga åtgärder mot förorenare och deras finansiärer.
Vägleds av kristen lära
Handboken föreslår praktiska sätt för trossamfund att skydda unga och kommande generationer mot klimatkrisen. Med utgångspunkt i kristen lära om rättvisa och vikten att ta hand om skapelsen argumenteras det för att juridiska processer är ett bra verktyg för att ”skapa hopp och ställa ansvariga parter till svars”.
I publikationens förord framhålls att den kristna tron uppmanar oss att "tala klarspråk till makten" och att ta till "alla tillgängliga juridiska åtgärder" för att skydda vår planet och dess invånare.
För Julio Murray råder inget tvivel om att en kamp mot klimatkrisen är förenlig med guds ord.
Bild:
Kyrkornas världsråd
”Denna stunds brådskande kräver att vi använder lagen inte bara som ett verktyg utan som en moralisk skyldighet för att säkra människors liv och upprätthålla rättvisa”, skriver ärkebiskop Julio Murray från Världsrådets kommission för klimaträttvisa och hållbar utveckling bland annat.
Välkomnas av Svenska kyrkan
Svenska kyrkan är en av rådets medlemmar i Sverige. Caroline Strömbäck, Svenska kyrkans chef för diakoni och hållbar utveckling, har ännu inte hunnit sätta sig in i handboken ordentligt men säger till Dagens ETC att hon välkomnar den.
– Rättsprocesser utgör ett verktyg bland många som bör finnas med i en organisations verktygslåda oavsett sakfråga, så även i klimatfrågan, säger hon.
Caroline Strömbäck.
Bild:
Gustaf Hellsing /Ikon
Caroline Strömbäck har noterat en oro inom den globala klimatrörelsen, där hon räknar in kyrkorna, för att de internationella förhandlingarna inte kommer att lyckas lösa klimatkrisen.
Kan då Svenska kyrkan tänka sig att stödja rättsliga klimatprocesser i framtiden?
– Eftersom rättsprocesser utgör en metod för förändring i klimatfrågan, liksom i andra rättvisefrågor, så är det inte otänkbart att Svenska kyrkan på ett eller annat sätt kan överväga att stödja sådant arbete. Det bedöms från situation till situation, säger Caroline Strömbäck.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.