Välj rätt tomatfrö – för fönster, kruka, friland och smak
Bild: Elin Starck
ETC nyhetsmagasin
Glöm dyra plantor, driv upp dina tomater själv. Det menar trädgårdsmästare Elin Starck, som tipsar om vilka frösorter som passar till vad. Godissorter, de som är lagringsdugliga, de som funkar på friland och de du kan odla i ditt fönster.
1. För fönstret. Har du varken trädgård eller balkong så kan du faktiskt odla tomater i fönstret. Håll då utkik efter sorter som kallas ”microdwarfs”, dessa är mycket lågväxta (15–40 cm) och ger små men söta frukter. Sorter som har god smak är ”Vilma" och ”Delice de neuilly.”
2. För balkongen eller altanen. För krukodling kan du välja mellan busktomater och ampeltomater. En mycket populär ampeltomat är sorten ”Houndred and thousands”. Den ger kolossala mängder av små söta frukter, perfekt för barnfamiljer! Busktomater är mer upprättväxande och behöver stöd och kan ge både stora och små frukter. Min favorit just nu är den solgula sorten ”taxi”, den ger tidigt stora saftiga frukter med god smak.
3. På friland. Vi måste börja våga att odla tomater på friland, oftast går det alldeles utmärkt så länge sorten har en tidig mognad. Mina favoriter på friland är ”Zloty ozarowski”; en orange stor frukt som är mycket saftiga och goda. Jag odlar också gärna bifftomaten ”Copia”, en vrålsnygg tomat som är gulorange med röda strimmor och är dessutom mycket god aromatisk smak. Jag måste också nämna sorten ”Koralik” som är en riktigt frisk tomat som nästan beter sig som en marktäckare, ger mängder av röda små frukter som man kan slösa med.
4. Lagringsduglia tomater. Om man har mycket odlingsyta och vill vara klimatsmart så har man några plantor av lagringsduglia sorter. De tomater som har den bästa hållbarheten är en grupp som kallas vintertomater, eller ”Piennolo”. Den här gruppen har tjockt skal och kan vid rätt förhållande lagras till februari-mars! Sorten ”Ponderosa” är en av de sorterna som man kan lagra längst, sorten ”Vesuvio giallo” är också lagringsduglig, men den har en nackdel: den är för god för att lagras!
5. För en kort säsong. För odlare i Norrland är sommaren ännu kortare, men där är ljuset en stor fördel istället. Här gäller det att hitta de tidigaste sorterna. Några tidiga sorter som går att odla även på friland i norra delarna är ”Sub Arctic plenty”, Yantarnyi, ”Sibirijak”.
6. Godissorter. Finns det något godare än solvarma körsbärstomater? En stor favorit är ”Mei wei”, tätt följd av ”Naranja” och ”Black sweet cherry”.
7. Till capresen. Har man växthus och gillar caprese så bör man odla åtminstone en bifftomat. Du kan nämligen aldrig hitta en bifftomat med den smaken i någon affär (ja förutom i ETC solparken då). Den absolut godaste bifftomaten är ”Black Brandywine”, en mörkt brunröd tomat med en fantastisk smak! För en tidigare skörd kan du välja ”Costeluto genovese”, en röd ribbad snygging med fin djup smak.
8. Till tomatsåsen. För tomatsåsen passar plommontomaterna bäst. Frukterna är torrare och ”köttigare”, och har oftast få frön. En sort som ger tidig och rik skörd är "Roma vf”.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.