/Johanna, Stockholm
Svar: Vilken spännande fråga! Miljö är inte vilket ord som helst. Det är ett omfattande begrepp: ”samlingen av alla levande och icke-levande föremål på jorden”, enligt Wikipedia. Ordet kommer ifrån franskans mi lieu, min plats, och det kan också översättas som ”omgivning”. Enligt den alldeles nya definitionen av storskalig miljöförstöring, ekocid, som ett brott avses med miljö: ”jorden, dess biosfär, kryosfär, litosfär, hydrosfär och atmosfär, samt rymden.”Den juridiska definitionen av miljö är alltså ”världen”, kan man säga.
Klimatet – de fysiska förhållandena i atmosfären med temperatur, luftfuktighet, nederbörd etcetera över längre tidsperioder – är en del av miljön. Eller världen, då.
I takt med att det blivit allt mer uppenbart att människans miljöpåverkan innebär att hela jordens klimat förändras har debatten kommit att fokusera allt mer på klimatet. Varför då? Jag tror att det finns en mycket intressant förklaring till det, som handlar om mätbarhet och kontroll. Vi vill så gärna ha kontroll. Så då delar vi in världen i olika delar som gör den lättare att beskriva. Och just klimatet är något som vi har övat mycket länge på att mäta och beskriva. Jag pratade nyligen med en klimatforskare som sa att klimatet, det kan man förstå: det är ett rent mekaniskt system. Annat är det med den biologiska mångfalden!
Al Gore kallade klimatförändringarna ”an inconvenient truth”. Men jag tror att de i själva verket ligger väldigt bekvämt inom ramen för ett samhälle som söker tekniska lösningar på mätbara problem. Har man en hammare så ser man spikar. Om vi bara mäter och kontrollerar lite bättre, då fixar vi klimatet! Vi har lärt oss mycket genom det sättet att förstå världen, men det har också inneburit att vi är där vi är nu – i en ekologisk kris.
Den ekologiska krisen ställer krav på ett annat seende, som mer handlar om att förstå sammanhang. För sanningen är ju att klimatet och den biologiska mångfalden (alltså livet!) är delar av samma system, ”miljön”. Som inte alls är en omgivning egentligen, utan något vi hela tiden är en del av. Ett ständigt utbyte. Och frågan blir mycket mer existentiell. Hur ska jag leva när ”min plats” inte är ett mekaniskt system, utan en levande värld som inte låter sig separeras, mätas upp och kontrolleras? Jag tror att vi behöver utforska nya begrepp. ”Det levande sammanhanget”, kanske?
Har du en fråga till våra experter?
Skicka den till gronafragan@etc.se
Läs mer om satsningen och våra experter: www.etc.se/gronafragan