– Vi i Vänsterpartiet vill att Sveriges riksdag och regering utlyser nödläge för klimatet.
Med de orden öppnade Jens Holm fredagens extrainsatta debatt i riksdagen med anledning av den rapport från Klimatpolitiska rådet som slår fast att Sverige i stället för att accelerera i klimatarbetet snarare bromsat sina ansträngningar. I dagsläget ser det alltså ut som att Sverige inte kommer att klara av att uppnå sina nettoutsläppsmål för växthusgaser.
”Extremt viktig fråga”
Därmed vill Vänsterpartiet att Sverige går samma väg som Storbritannien och Irland, vars respektive parlament gjort just det, utlyst ett nödläge för klimatet.
– Jag ser det här som en extremt viktig fråga. Alla beslut i riksdagen är ju normerande och påverkar därför människor. Om vi utlyser ett klimatnödläge blir det en viktig signal om att vår överlevnad är viktigare än allt annat, säger Jens Holm till Dagens ETC bara minuterna innan han går in till riksdagskammaren för att inleda debatten.
Oklart i praktiken
Att utlysa klimatnödläge må låta bra, men frågan är vad det innebär i praktiken. I till exempel Storbritannien har det klubbade nödläget inga bindande implikationer, utan handlar mer om det brittiska underhusets vilja att agera i frågan.
Ett svenskt klimatnödläge ska enligt Jens Holm gå utöver endast vackra ord. I en svensk kontext ska det i stället resultera i att klimatarbetet prioriteras före allt annat. Alla statliga bolag och myndigheter ska i ett sådant läge få nya uppdrag och alla beslut som fattas kommer att behöva förhålla sig till klimatet.
Vi har ju redan ett klimatpolitiskt ramverk där politiska beslut ska ta klimathänsyn. Vad är skillnaden?
– Det klimatpolitiska ramverket var ett steg framåt, men vi ser att det inte räcker. Utsläppen fortsätter att öka. Om vi ska rädda vår civilisation måste klimatarbetet överordnas alla andra politiska beslut, säger Jens Holm.