Enligt preliminära siffror från en studie publicerad i Nature Climate Change minskade de globala koldioxidutsläppen med 0,2 gigaton förra året jämfört med 2014.
Nedgången ses som ett stort genombrott i kampen mot global uppvärmning eftersom det är första gången utsläppen minskar samtidigt som världsekonomin ökat.
– Detta visar att det gamla antagandet att ekonomisk tillväxt är beroende av ökad användning av fossila bränslen är bruten. Det bör glädja alla som antytt att klimatförändringarna är olösliga, och uppmuntra världens ledare att pragmatiska minskningar av koldioxidutsläpp är förenliga med ekonomisk utveckling, säger Richard Black, chef vid den brittiska tankesmedjan Energy and Climate Intelligence Unit.
”Ytterligare en knuff framåt”
Trenden bekräftas också av det internationella energirådet IEA:s senaste mätningar, som visar att utsläppen från energiproduktionen låg kvar på samma nivåer 2015 som de två föregående åren, vilket bara hänt vid fyra tillfällen tidigare under perioder av ekonomisk kris eller nedgång.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
För Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy, är det ett tydligt bevis för att det går att åstadkomma mycket större förändringar i klimatfrågan än vad som ofta påstås av ansvariga politiker. Enligt de prognoser som gjordes för bara fem år sedan var det nästan ingen som trodde att utsläppskurvan skulle kunna kulminera redan 2015.
– Det finns tydliga möjligheter att klara klimatmålen om den här utvecklingen fortsätter. Dessutom kan det göras med ekonomisk lönsamhet, det behöver inte innebära en uppoffring. Tröghet och bristande kompetens är de enda hinder som kvarstår, säger han.
Minskad kolanvändning i Kina
Orsakerna bakom de minskande koldioxidutsläppen beror till stor del på att energisektorn ställt om till förnybara källor i högre takt än väntat. Förra året utgjorde förnybar energi 90 procent av den nygenererade elen, varav mer än hälften kom från vindkraft.
Även Kinas och USA:s minskade användning av kolbaserad el har haft stor inverkan på de globala utsläppen.
– Det handlar om en kombination av ökad energieffektivitet och en kraftig utbyggnad av sol-, el- och vattenkraft, säger Tomas Kåberger.
– Allra viktigast är att de länder där man trodde att utsläppen skulle öka mest, Indien och Kina, satsat stort på sol- och vindkraft. Kina har blivit störst på installerad vind- och solel, de gick om Tyskland förra året.
Läs också: Kommentar/Maria Holm: Ett litet steg framåt
”För tidigt att dra slutsatser”
Guoyi Han är forskare vid Stockholm Environment Institute, SEI. Han håller med om att övergången till förnybara energikällor delvis förklarar de minskade koldioxidutsläppen i Kina. Han menar samtidigt att det krävs mer tid för att se om det har skett en faktisk frikoppling, eller så kallad decoupling, mellan ekonomisk tillväxt och resursåtgång.
– Eftersom det bara handlar om de senaste par åren är det för tidigt att dra några slutsatser.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Minskningen av kolanvändning i Kina beror på flera olika faktorer, menar Guoyi Han. Kinas tillväxttakt har tills nyligen varit mycket hög, men sedan ett och ett halvt år tillbaka har den sjunkit något och därmed har även efterfrågan på kol minskat.
– Frågan är vad som händer när tillväxttakten hoppar upp till tio procent igen. Globalt sett tror jag att en tillväxttakt på 2–3 procent skulle möjliggöra decoupling, men inte högre än så.
”Har redan bevisats tidigare”
Men det håller inte Beatrice Rindevall med om:
– Jag tror att det är tvärtom. Att satsa på ny grön teknik och öka effektiviteten och återvinningen kring produkter och varor är något som ökar tillväxten samtidigt som miljöpåverkan minskar. Det är när de lågt hängande frukterna är plockade som det blir allt svårare att inte kika mot kolreserverna för att öka sin konkurrenskraft.
Även Tomas Kåberger menar att det inte är någon överraskning att det går att kombinera tillväxt och utsläppsminskningar.
– Att det är möjligt har redan bevisats tidigare. Några länder har varit pionjärer medan den här tekniken fortfarande var dyr, Tyskland till exempel. Nu kan alla länder avnjuta billiga solelssystem och Kina är det land som lägger mest pengar på solenergi.