Efter tre år av marginellt minskande svenska utsläpp av växthusgaser tycks nu trenden ha vänt. Det är Naturvårdsverket som jämfört de tre första kvartalen 2018 med samma period föregående år och kommit fram till att utsläppen ökat med 1,4 procent.
Visserligen är siffrorna preliminära och bör enligt myndigheten tolkas försiktigt – slutgiltig statistik kommer senare i år – men att resultaten ändå är potentiellt alarmerande finns det ingen tvekan om.
– Även om det till slut visar sig att det blir som de senaste åren, med mindre än en procents minskade utsläpp per år, är det fortfarande helt otillfredsställande om vi ska nå de klimatmål vi satt upp, säger Jonas Allerup, klimatanalytiker vid Naturvårdsverket.
– Vi behöver se en minskning på 5–8 procent per år för att klara målen.
Krävs en strukturomvandling
Samma spår är Rolf Lindahl från Greenpeace inne på.
– Även om siffrorna är preliminära är de alarmerande. De är långt ifrån var vi behöver vara. Och en minskning med 5–8 procent är ju enligt våra egna nationella klimatmål. Men ska vi ta vår rättvisa andel av koldioxidbudgeten handlar det snarare om att minska våra utsläpp med 10-15 procent per år, säger han med hänvisning till de stora konsumtionsbaserade utsläpp vi svenskar gör oss skyldiga till.
Så vilken dramatisk omvälvning är det som behövs?
– Klimatpanelen IPCC talar ju om en samhällsomvandling av historiska mått. Vi behöver en strukturomvandling av samhället där vi inte transporterar oss på det sätt vi gör i dag och att vi inte gör det med fossila bränslen.
– Regeringen har sagt att de ska utreda ett år för när fossila bränslen kan fasas ut, och det är bra, men det är inte läge för långa utredningar. Vi måste snarast möjligt slå fast ett datum när de ska vara utfasade.
– Klimatarbetet präglas av en försiktighetsprincip, men det duger inte att vara passiv, vi kan inte osthyvla när det som behövs är kraftiga yxhugg.
Ett av 16 mål
För ett par dagar sedan släppte Naturvårdsverket en utvärdering av Sveriges nationella miljömål, en utvärdering som visar att endast ett av 16 uppsatta mål har nåtts. Mot bakgrund av IPCC:s 1,5-gradersrapport är det enligt Jonas Allerup tydligt att större åtgärder behövs för nå målet om begränsad klimatpåverkan
– Det målet inverkar även på övriga klimatmål. Vi behöver hålla temperaturökningen under två grader. Det kommer annars att förändra klimatet i grunden.