I vindkraftsparken Artilleros utanför badorten Colonia, mitt emot Buenos Aires där La Plata-flodens delta övergår i en havsbukt, står containrar och byggmaskiner fortfarande kvar vid kontrollstationen. Några byggnader är inte mer än tomma skal, men kraftverken är i full gång.
– Den första kopplade vi upp på elnätet julafton 2014. Pengarna måste in och då vill man inte vänta, säger ingenjören Emanuel Cesán.
På avstånd ser vindsnurrorna pittoreska ut, utspridda över kuperade sojafält och beteshagar, men stående intill foten vid ett av verken ger det ett överraskande kraftfullt intryck. Surrandet som stiger och faller påminner om ljudet från ett jetplan och stirrar man länge på rotorn med sina 95 meters diameter blir effekten svagt hypnotisk; ögat är inte vant vid ett så stort snurrande objekt, där navet i mitten vrider sig i maklig takt medan bladens spetsar rusar fram i en fart på 280 kilometer i timmen.
Artilleros är ett samarbete mellan de statliga uruguayanska och brasilianska elbolagen UTE och Elektrobras. Tillverkaren av kraftverken är indiska Suzlon, som också driver och underhåller dem under de första fem åren.
– Jag följer med och observerar så att vi ska kunna klara driften själva om fem år. Och också för att kolla att de verkligen gör vad de säger att de gör, förklarar Emanuel Cesán, som är UTE:s representant på platsen.
Satsar stort på vindkraft
Hela parken, som i genomsnitt producerar tillräckligt med ström för att försörja Colonia med sina 120 000 invånare, sköts av fem personer. Snurrorna ställer själva in sig efter vindriktning och vindstyrka och stannar med jämna mellanrum för automatisk smörjning av maskineriet. En räcka sensorer skickar data till Suzlons central i Brasilien, som i sin tur skickar instruktioner till de lokala teknikerna när det behövs.
Om Uruguays utbyggnad fortsätter som planerat beräknas landet under 2016 bli världsmästare i vindkraft – inget annat land generar större andel av sin elkraft på det sättet.
Idag kan Emanuel Cesán från sin monitor på kontoret konstatera att vindhastigheten ligger nära 10 meter i sekunden, vilket är vad som krävs för maxeffekt. Vindkraftens akilleshäl är annars dess nyckfullhet, särskilt som elektrisk ström i stort sett måste produceras i samma ögonblick den används. Men Uruguay har till största delen kommit runt problemet.
– Vi har sådan tur med vädermönstren att när det är stiltje här i söder blåser det ofta i norr och vice versa. Men det vi gör annars är att vi släpper på vattenkraften för fullt när vinden är svag, och låter magasinen fyllas upp när det är rejäl vind, säger han.
Uruguay har också ett solcellsfält med ungefär samma effekt som Artilleros-parken några tiotals mil norrut. Landet har också en anläggning för att utvinna metan ur sopor för elproduktion, och Stora Ensos och Botnias enorma pappersbruk – annars inte direkt populära bland miljövänner – genererar åtminstone sin egen el och ett överskott att sälja genom att bränna restprodukter.
– Men vindkraften har varit så framgångsrik att den lite grann trängt undan andra alternativ, konstaterar Ruben Ariel Ferragut, UTE:s presstalesman.
Hur kommer det sig att fortfarande relativt fattiga Uruguay tar ett så pass stort klimatansvar när rikare länder tycks oförmögna? Ett av svaren är att det aldrig har inneburit någon uppoffring.
Sedan 2007, när politiken lades om, har oljeimporten minskat drastiskt och planer på en gasledning från Argentina lagts på hyllan. Landet har också gått från att vara nettoimportör av el till att exportera till Argentina och Brasilien – en av anledningarna till att Elektrobras investerat i Artilleros. Under tiden har elpriserna sänkts med 30 procent.
Skulle andra länder kunna göra samma omställning som ni har gjort?
– Uruguay är lyckligt lottat av naturen med vind- och vattenkraft. Men andra länder har ännu bättre förutsättningar utan att nå resultat. Avgörande är att UTE har statligt monopol på elnät. Vi kan lova producenter att vi köper 100 procent av deras ström i 20 år. Chile, till exempel, har väldigt goda förutsättningar för solenergi, men investerare vågar inte satsa eftersom det är för osäkert med en avreglerad elmarknad, säger Ruben Garcia, sakkunnig på energidepartementet.
Elektriska skåpbilar
En annan strategi har varit att ge utländska investerare subventioner i utbyte mot att de använder lokalt producerade komponenter och överför teknologi – som Suzlon gör i Artilleros.
Till 2017 siktar Uruguay på att ha dragit ned sin fossilbränsleanvändning till bara 12 procent av vad den var vid sekelskiftet.
– Det betyder att vi måste elektrifiera transportsektorn, säger Ruben Garcia.
Ett föregångsprojekt när det gäller just transportsektorn hittar man i UTE:s eget garage i Montevideo. Här står en av 30 elektriska skåpbilar på laddning och ytterligare 30 väntar på att målas.
Chafförerna Alvaro Gonzales och Marcel Laino uppskattar övergången från konventionella fordon till eldrivna.
– De här är vilsammare att köra, med mindre oljud och vibrationer. Det är bevisat att de leder till färre olyckor, säger Alvaro Gonzales.
Montevideos kommun delade ut de fyra första subventionerade eltaxibilarna under förra året, och det stora kommande projektet är elbussar. Men hittills är UTE:s flotta den klart största och också en av de mest omfattande i Latinamerika. Det är tänkt att bilarna med förbättrad räckvidd ska kunna laddas helt under natten, då det finns överskott på ström.
– UTE kan gå i land med stora projekt på grund av sitt statliga monopol. När det fanns planer på att privatisera var de tvungna att hålla folkomröstning och då röstade folket nej, precis som när de försökte med vattennätet och oljebolaget. UTE är och kommer alltid förbli offentligt, säger Alvaro Gonzales.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Satsar på förnybar energi
Uruguay har 24 aktiva vindkraftsparker och 10 under konstruktion.
Parque Eolico Artilleros består av 31 vindkraftverk med 2,1 MW maxeffekt var.
Förra året stod vattenkraften för 55 procent av elproduktionen, vindkraften för 20 procent, och övrig förnybar energi för 20 procent.
Sedan 2007 har Uruguay årligen investerat 2 procent av BNP i förnybar energi.
Under klimattoppmötet i Paris i december 2015 fick Uruguay beröm av Världsbanken och Ekonomiska kommissionen för Latinamerika och Karibien. Året innan skrev att WWF att landet “definierar globala trender för investeringar i förnybar energi”.