Dark Side of the Moon är inte bara ett album av de brittiska arenaproggarna Pink Floyd, det är också den plats – alltså månens baksida – där Kina i januari som första nation någonsin lyckades landa sonden Chang’e-4 med tillhörande månfordon. Forskarna hoppas nu få reda på mer om månens tidiga historia.
Första bilden på ett svart hål
Hur få syn på det som per definition är osynligt? Man registrerar det som händer runt omkring! Vilket är exakt det forskare gjorde tidigare i år när de kopplade ihop sju olika teleskop runt om i världen och för första gången lyckades få en bild av ett svart håls så kallade händelsehorisont – gränsen för när det svarta hålets gravitation blir för stark för att något ska kunna undfly det. Den historiska bilden visar alltså det svarta hålets siluett markerad av de gaser och annan upphettad materia som virvlar runt dess händelsehorisont.
Exoplanet med vatten upptäckt
I september meddelade forskare att de för första gången hittat en planet utanför vårt solsystem som inte bara innehåller vattenånga, utan också befinner sig på rätt avstånd från sin sol för att kunna innehålla flytande vatten. Det gör planeten till den hittills bästa kandidaten avseende möjligheten att hysa biologiskt liv, eller åtminstone avseende möjligheten att kunna upprätthålla sådant.
Genetisk modulering inom räckhåll
I princip hela vårt liv styrs av våra gener, från risken för olika sjukdomar till personlighetsdrag. Och i år påbörjade amerikanska forskare försök med CRISPR/Cas9, ett medicinskt verktyg som låter forskare modulera DNA i levande celler. Det forskarna i praktiken gjort är att avlägsna cancerpatienters T-celler, stängt av tre gener i dessa celler för att till sist utrusta cellerna med en ”stridsspets” som får dem att bli målsökande cancerjägare. Nu återstår bara för forskarna att se till att dessa modulerade celler också gör det de ska – oskadliggör oönskade inkräktare i kroppen.
En ny massutrotning närmar sig
I april släppte FN en rapport som varnar för en annalkande massutrotning av biologiskt liv. Enligt rapporten ligger 40 procent av groddjuren, en tredjedel av alla havslevande däggdjur och koraller samt åtminstone 10 procent av alla insekter i farozonen för att helt försvinna från planetens yta. Dessutom har mer än en halv miljon landlevande arter redan nu alldeles för lite utrymme – habitat på forskarspråk – för att deras fortlevnad ska kunna säkras långsiktigt.
Äldsta humanoiden hittad
I augusti kunde antropologer meddela att de hittat det hittills äldsta kraniet av en människoliknande varelse – Australopithecus anamensis. 3,8 miljoner år har kraniets ålder uppskattats till. Dessa Australopithecus anamensis tros ha levt parallellt med en annan avlägsen människosläkting – Australopithecus afarensis – till
vilken det mer berömda skelettet Lucy hör.
Ny terapi mot depression
För första gången på flera årtionden har en ny slags medicin kommit ut på marknaden för att behandla svår depression. Det är en nässprej vid namn Spravato som i sin tur bygger på bedövningsmedlet och partydrogen Ketamin.
Det nya är att Spravato, till skillnad från de flesta antidepressiva mediciner som alla påverkar hjärnans serotoninsystem, i stället påverkar glutamat, en helt annan neurotransmittor.
Dessvärre tycks medicinens effektivitet variera. För vissa
patienter har behandlingen varit livsomvälvande, medan andra
inte påverkats alls av den.