Enligt en Sifo-undersökning har intresset för ekologisk och närodlad mat ökat markant sedan coronakrisen var ett faktum. Det märks inte minst på flera av landets reko-ringar, en slags marknad där privatpersoner kan handla direkt från sina lokala livsmedelsproducenter utan mellanhänder, där både antalet konsumenter och producenter har stått i taket de senaste månaderna. Nyligen anslöt sig medlem nummer 20 000 till reko-ringen i Malmö som därmed är landets största.
– Jag tror att vi har fördubblat vår försäljning de senaste månaderna. Krisen har fått folk att fundera över vad som är en hållbar livsmedelsproduktion och fått dem att förstå vikten av att veta var maten kommer ifrån, säger Gustaf Tynelius som tillsammans med sin fru driver det småskaliga mejeriet Elsekjell.
”Folk har börjat tänka”
Han får medhåll av Buddha Bowett som producerar inlagda grönsaker med mera under namnet Los Perros Urban Farming. Han var med och grundade Malmös reko-ring för tre år sedan och har således sett den växa från några få medlemmar till att bli Sverige största.
– Närodlat har äntligen blivit en grej. Jag tror att folk har börjat att tänka när de är hemma och har mer tid att laga mat. Man har tröttnat på storföretag och mat som importeras från andra länder. Det har blivit viktigt att stödja lokala producenter och att behålla pengarna nära.
Han tvingas avbryta sig själv flera gånger för att lämna ut en burk kimchi, marmelad eller en vitlök. Det är en varm vårkväll och det är kö till nästan varenda producent. Barnfamiljer trängs med äldre par som trängs med unga studenter och så vidare. Eller trängs är fel ord – under själva köandet ser en funktionär med neongul väst till att folk håller behörigt avstånd till varandra för att minska smittspridning.
”Känsla av otrygghet”
Enligt Jonas Colliander, forskare i konsumentbeteende vid Handelshögskolan, är det inte alls konstigt att vi föredrar närodlat när det råder kaos i livet.
– Känslan av otrygghet, oro och ångest har ökat på grund av coronakrisen. När vi upplever att vi inte längre har kontroll över vår situation tenderar vi att konsumera mindre och mer lokalt. Vi föredrar dessutom att veta var maten vi äter kommer ifrån och vad den innehåller.
Trend kan bli bestående
Det nyvunna intresset för närproducerat kan också bero på att folk har mer tid att ägna åt vad de äter. När man inte behöver åka till jobbet varje dag finns tid att göra research om maten man egentligen vill äta och hur man enklast får tag på den. Enligt Jonas Colliander kan dessa effekter verka parallellt.
– De som är oroliga känner att de kan ta kontroll över situationen genom att köpa närodlat, medan andra har upptäckt fördelen med närodlat för att de har fått mer tid till att förkovra sig, säger han.
Han tror att trenden kommer att hålla i sig även efter att den värsta krisen har lagt sig. Han hänvisar till vetenskapliga teorier som visar att vi tenderar att forma nya konsumtionsmönster i krissituationer, vilka sitter i åtminstone till nästa stora omvälvning.
– När man väl har börjat med en positiv vana sitter den i. Man har sett att människor som ställs inför nya livssituationer, till exempel får barn, formar nya konsumtionsmönster som sedan består.
Mihaela Mihnea, doktor i filosofi vid RISE Research Institutes of Sweden, är av samma åsikt och menar att viruskrisen för alltid kommer att ändra vad vi äter.
– I framtiden kommer vi fortfarande att ha samma basvaror som mjölk, ägg och bröd, men vi kommer inte att äta lika mycket importerad mat. Vi kommer istället att köpa det som finns tillgängligt, tror hon.
Pandemi läggs till klimatkris
Om det tidigare var oro för klimatet som drev intresset för närodlat framåt är det i framtiden oron för att ett ännu värre virus ska drabba oss som gör att vi hellre äter det som finns tillgängligt än att importera något annat. Därför förutspår Mihaela Mihnea också en minskning av antalet färskvaror och en ökning av konserver och frusna livsmedel.
Utlämningen av de förbeställda varorna pågår bara en halvtimme, sen ska producenterna vidare till nästa reko-ring. Den stora folkmassan håller på att mattas av, men än dröjer sig några spankulerare kvar för att njuta av solen. En av dem är Helena Röhr som har handlat på det här sättet i drygt två år. Hon beskriver relationen med producenterna som den viktigaste anledningen till varför hon handlar närproducerat.
– Att känna den som har hönorna som producerar mina ägg som jag äter är bra för samvetet. Även miljösamvetet blir bättre eftersom transporterna och matsvinnet minskar.
Precis som producenterna har hon märkt av en tydlig ökning av kunder de senaste månaderna.
– Det är väldigt mycket folk nu. Jag tror det är på grund av corona. Folk har fått en annan medvetenhet och maten spelar en större roll för oss i dessa tider.