Ukrainska frivilligorganisationer vädjar till energibolag i Europa att strypa importen av ryska fossila bränslen. Vattenfall lovar nu att avveckla importen av rysk stenkol, men fortsätter att importera fossilgas från ockupationsmakten.
– Ansvarsfulla företag måste börja vidta konkreta åtgärder nu, säger Kostiantyn Krynytskyi på miljöorganisationen Eco Action.
Åtta ukrainska frivilligorganisationer har sänt ett brev till ett drygt tjugotal energibolag i Europa, däribland svenska statliga Vattenfall. I brevet vädjar de till bolagen att så snart som möjligt sluta köpa fossila bränslen från Ryssland.
”Missta er inte: Rysslands krig mot Ukraina finansieras av inkomsterna från landets gas-, olje- och kolindustri”, skriver de i brevet.
Kostiantyn Krynytskyi är energiexpert på den ukrainska miljöorganisationen Eco Action, och en av initiativtagarna till appellen. Han bor i Kyiv, men lämnade stan så snart kriget startade.
– Jag och min flickvän vaknade vid fem-tiden på morgonen av ljudet från explosioner. Samma dag tog vi tåget till ett område där det för närvarande inte pågår några strider, berättar han.
Enligt Kostiantyn Krynytskyi skulle ett importstopp för fossila bränslen ha en ”förödande effekt” för Rysslands möjligheter att fortsätta kriget.
– Varje dag strömmar 700 miljoner euro (7,5 miljarder kronor, reds. anm) från Europa till Ryssland. Mitt i kriget. Föreställ dig det.
– Vi vill att den här blodådern till kriget klipps av. Ansvarsfulla företag, som värdesätter sitt rykte och sin framtid, måste börja vidta konkreta åtgärder nu, säger Kostiantyn Krynytskyi.
Riskfyllt beroende
Vattenfall beslutade nyligen att inte längre köpa in kärnbränsle eller anrikat uran från ryska leverantörer. Beslutet togs kort efter Rysslands invasion av Ukraina.
Däremot har bolaget fortsatt att köpa rysk stenkol och fossilgas till sina kraftvärmeverk i Tyskland och Nederländerna.
– Vattenfall har dock precis beslutat att inte längre köpa in ryskt kol framöver. En analys har påbörjats för att hitta andra leverantörer, säger Markus Fischer, pressekreterare på Vattenfall till Dagens ETC.
– Skälet är givetvis situationen i Ukraina. Det finns även en affärsrisk att ännu mer omfattande sanktioner av ryska leverantörer riskerar att skapa leveransproblem, fortsätter han.
Oklart ursprung
Inköpen av rysk fossilgas till bolagets tio gasdrivna kraftvärmeverk fortgår dock som tidigare.
– Vi köper inte in gas direkt från ryska eller andra leverantörer och är därför hänvisade till den ”mix” som säljs på de marknadsplatser vi handlar ifrån. Vi vet därför inte ursprungslandet för gasen, säger Markus Fischer.
Eftersom omkring 40 procent av gasen som säljs i Europa kommer från Ryssland räknar Markus Fischer med att samma andel ingår i den gas Vattenfall köper.
– Men precis som andra aktörer på marknaden är vi nu måna om att så snart som möjligt minska andelen eller helt upphöra med inköp av rysk gas, säger han.
Några konkreta planer för hur det ska gå till finns dock inte.
– Det pågår analyser. Men vi är beroende av åtgärder för att minska beroendet av rysk gas som sker övergripande på EU-marknaden.
”Tufft beslut”
Kostiantyn Krynytskyi ser positivt på att Vattenfall säger sig vilja minska sina inköp av rysk gas.
– I sitt svar till oss fokuserade de bara på kol, så det här är ett bra första steg som kan skapa momentum och sätta press på andra företag, säger han.
Han är medveten om att flera länder, som exempelvis Tyskland, är beroende av den ryska gasen, bland annat för att värma sina bostäder.
– Ja, det är ett tufft beslut, både politiskt, logistiskt och tekniskt, och givetvis svårare när det gäller gas och olja än kol, men ”praktiska” business as usual-beslut funkar inte längre. Det har blivit ett moraliskt beslut.