Första halvåret i år ökade försäljningen av ekologiskt och kravmärkt med 30 procent. Därmed fortsätter en positiv utveckling – sedan 2009 har försäljningen ökat varje år. Men inte lika mycket som 2014. Branschens förklaring är att konsumenter i allt högre utsträckning bryr sig om var maten kommer ifrån. Att produktionen sker utan kemiska bekämpningsmedel anses allt viktigare.
– Det är tydligt att konsumenter värdesätter ekologiskt mer än någonsin nu. Det har gjort att vi till och med ser en brist på en del produkter, säger Kristin Cooper, pressansvarig på Krav.
Hon tror att det snarare är en ökad medvetenhet än sänkta priser som har lett till att mer ekologiskt säljs. För ekologiska produkter är fortfarande betydlig dyrare än icke-ekologiska. När Dagens ETC jämför elva varor blir skillnaden nästan hundra kronor – eller 35 procent. Varor som mjöl och nötter är nästan dubbelt så dyra när de är ekologiska, och eko-vitkålen kostar en och en halv gång så mycket som vanlig vitkål. Men det är inte särskilt konstigt, menar Kristin Cooper. Ekologiskt kostar betydligt mer att producera.
– Du odlar till exempel utan bekämpningsmedel och det betyder att du får använda mer händer istället för kemiska medel. Det kräver mer jobb samtidigt som volymen som produceras kan bli mindre, säger hon.
Vågar inte bli ekobönder
Trots den ökade efterfrågan har antalet ekologiska jordbrukare knappt blivit fler. Maria Dirke, verksamhetsledare på intresseorganisationen Ekologiska lantbrukarna, menar att bönderna ännu inte har fått ta del av den ökade försäljningen. Deras vinst har inte blivit större. Samtidigt kostar det mycket att ställa om till ekologiskt jordbruk.
– Lantbrukarna hör att fler köper ekologiskt, men känner inte av det. De som redan producerar ekologiskt har inga problem att sälja sina varor, men de ekologiska marginalerna är lika små som tidigare, och det gör att många inte vågar satsa för att ställa om, säger hon.
”Väldigt märkligt”
Och eftersom de ekologiska bönderna inte blir fler, är det ibland brist på ekologiska varor. Därmed menar Maria Dirke att priserna borde höjas. I alla fall till producenterna.
– Om det saknas råvaror i andra sammanhang brukar det märkas i högre priser till den som levererar råvarorna, men så är det inte här. Det är väldigt märkligt, säger hon.
Men även om marginalerna skulle bli mindre även i resten av kedjan – och slutpriset till konsumenterna därmed lägre, tror inte Maria Dirke att ekologiskt någonsin kan kosta det samma som icke-ekologiskt.
– Kostnaderna för att producera ekologiskt är ju betydligt högre. I många andra fall är principen att förorenaren betalar, alltså att den som belastar naturen också får stå för kostnaden. Men den principen har vi inte infört i livsmedelssektorn. Och så länge vi har ett system där vi betalar mer för att producera de bättre alternativen, är det inte rimligt att tro att vi ska nå fram till lika priser, säger hon.
Så här mycket kostar maten
Mjöl
Kungsörnen ekologiskt vetemjöl: 11,98 kr/kg
Kungsörnen vetemjöl: 6,47 kr/kg
Skillnad: Ekologiskt mjöl är 85 procent dyrare
Kex
Digestive ekologiska kex: 47,38 kr/kg
Digestive vanliga kex: 47,38 kr/kg
Skillnad: ingen
Kött
Ica ekologisk ryggbiff: 279 kr/kg
Ica ryggbiff: 249 kr/kg
Skillnad: ekologisk ryggbiff är 12 procent dyrare
Gurka
Ekologisk gurka: 55 kr/kg
Gurka: 30 kr/kg
Skillnad: ekologisk gurka är 83 procent dyrare
Banan
Ekologisk banan: 22,95 kr/kg
Banan: 16,95 kr/kg
Skillnad: ekologisk banan är 35 procent dyrare
Vitkål
Ekologisk vitkål: 24,95 kr/kg
Vitkål: 9,95 kr/kg
Skillnad: ekologisk vitkål är 150 procent dyrare
Falukorv
Scan ekologisk falukorv 600 g: 74,92 kr/kg
Scan falukorv 600 g: 53,25 kr/kg
Skillnad: ekologisk falukorv är 41 procent dyrare
Pasta
Kungsörnen ekologiska makaroner: 24,94 kr/kg
Kungsörnen makaroner: 17,95 kr/kg
Skillnad: ekopasta är 39 procent dyrare
Olja
Zeta olivolja ekologisk: 107,9 kr/kg
Zeta olivolja: 91,9 kr/kg
Skillnad: ekologisk olivolja är 17 procent dyrare
Nötter
Kung Markatta valnötter, ekologiska: 379,5 kr/kg
Ica valnötter: 199,5 kr/kg
Skillnad: ekonötter är 90 procent dyrare
Ägg
Ica ekologiska ägg, 6-pack: 3,49 kr/ägg
Ica ägg, 6-pack: 2,83 kr/ägg
Skillnad: ekoägg är 23 procent dyrare
Ekologiska matkassen: 363,80 kr
Oekologiska matkassen: 271,30 kr