– Upcycling är det naturliga steget. Vi valde huset för att vi inte vill påverka miljön med nytillverkning och vi trivs jättebra. Vi har heller aldrig haft så bra inomhusklimat i någon bostad. Luften är mycket torrare här och jag har märkt stor skillnad på min allergi, min astma har försvunnit helt och även dotterns astma har blivit mycket bättre, säger Thomas Storm, som köpte huset med sin familj för tre år sedan och har bott i det sedan dess.
Att luften i huset är så bra beror till stor del på att inredningen består av naturmaterial, tror han. Men luftcirkulationen är också hög eftersom uppvärmningen sker genom luftvärmeväxling genom hela huset.
Ventilationen är god trots att fönstren inte går att öppna.
– Tanken bakom det är att undvika kallras runt fönstren. Istället för öppningsbara fönster har vi en särskild ventilationslucka. Men även när vi har den stängd är luften bra, säger Thomas Storm.
Sänkt elräkningen rejält
Huset är miljösmart både i tillverkning och drift. Det är gott om fönster i alla riktningar utom norr, vilket bidrar till den låga energiförbrukningen.
– Vi har massor av ljus och låg elräkning. Det är en vinn-vinn-, säger Thomas Storm.
Genom flytten från sitt gamla hus i Köpenhamn har familjen sänkt sina uppvärmningskostnader med åttio procent och har en elräkning på ungefär 5 700 svenska kronor per år. Det beror på isoleringen och det växthus som är inbyggt i huset. Det består av fönster från en gammal skola och återbrukad mursten.
– Växthuset är en stor del i att vi närmast får värmen gratis. De stora fönstren släpper in solen och värmer upp murstenarna som lagrar den. Luftvärmeväxlingen gör att vi får värmen från växthuset genom hela huset. Förra sommaren var så varm att vi inte behövde slå på värmen förrän i november-december, berättar Thomas Storm.
Upcyclingstanken har genomförts konsekvent och fantasifullt i hela huset. Grundkonstruktionen är två fraktcontainers som sammanfogats i vardera änden av huset genom ett vardagsrum där fundamentet består av återanvända stål skruvstolpar. Grundisoleringen är sönderrivet möbelplastemballage och väggarna isoleras med återvunnet papper, skärvor av återvinningsglas och träullsplattor. Köksgolvet, golvet i tvättstugan och i ett förråd är gjort av sammanpressade champagnekorkar.
– Korggolvet är jättefint. Det är också mjukt att gå på och lätt att hålla rent, säger Thomas Storm.
Innerväggarna är klädda med OSB-träskivor, som kan liknas med en blandning av spånskivor och plywood. Från början var även golvet OSB-skivor men det blev lite mycket av det goda så det bytte Thomas Storm ut mot linoleum.
Återvunna ölburkar
Fasaden består av aluminiumplattor som skapats av återvunna öl- och läskburkar och Richlite, en blandning av sammanpressat trä och papper. Aluminium räknas knappast som miljömaterial nummer ett, men upp till 95 procent av energimängden sparas vid återvinning av metallen i jämförelse med vad som går år vid nytillverkning. Aluminium är dessutom underhållsfritt och har lång livslängd.
Huset är alltså billigt i drift och det var också relativt billigt att tillverka och att köpa. Familjen Storm köpte det för 1 ,5 miljon danska kronor för tre år sedan, vilket motsvarar drygt 2 miljoner svenska kronor.
– Det hade kostat tillverkaren drygt 2,5 miljoner att bygga men vi var första spekulanten och det var en del som behövde åtgärdas så vi tänkte att vi skjuter lågt och vårt bud gick hem, skrattar Thomas Storm.
Huset är 135 kvadratmeter och har en öppen planlösning med kök och vardagsrum som hjärta.
De fyra sovrummen ansluter alla dit, vilket gjort att familjen kommer närmare varandra , tycker Thomas Storm.
– Det var mycket det vi tyckte om från början. Barnen vill vara med och här hör vi varandra i huset. Och det går att stänga dörren om sig om man vill vara ifred, säger han.
Trevligt och prisvärt
Familjen har inte gjort så mycket åt huset, men nyligen höjde de innertaket och byggde en trappa så att de kan använda loftet ovanför.
– Det är ett enormt trevligt hus och dessutom prisvärt. Jag tycker inte att man ska behöva betala större delen av sin lön för att kunna bo bra. Idén med upcycling fungerar helt klart, det här är ett hus för framtiden, säger Thomas Storm.