I förra veckan släppte organisationen Skydda skogen rapporten Forestry at the edge, som lyfter fram den hotande situation som ett av EU:s sista stora och intakta gammelskogsområden står inför.
Fjällskogsområdet som ligger till grund för rapporten ligger i Vilhelmina kommun och är till största delen orört. Där har totalt 3 412 fynd av 113 rödlistade arter, signalarter och andra värdefulla arter registrerats av Skydda Skogen och Naturskyddsföreningen under inventeringar sommaren 2020.
Forskare menar att detta område är viktigt att bevara för att förhindra förlust av biologisk mångfald och motverka klimatförändringar.
Samtidigt har ansökningarna om avverkningstillstånd i den fjällnära skogen ökat med nästan 400 procent under år 2020.
Skydda Skogen uppmanar därför EU att sätta press på Sverige för att säkerställa ett långsiktigt formellt skydd av de återstående gammelskogarna.
– Folk i EU behöver få upp ögonen för det här området. Det har så höga naturvärden och ett så stort område med gammal skog är helt unikt. Skog som inte är påverkad av människan finns knappt i EU, så detta är ett enormt värdefullt naturarv för kommande generationer, säger rapportförfattaren Jon Andersson till ETC.
I måndags träffade miljöminister Per Bolund EU:s klimatkommissionär för att dryfta unionens nya skogsstrategi, en skrivelse som förväntas bli offentlig i juli.
Expressen kommenterade i tisdags mötet och skogspolitiken på sin ledarsida:
”EU vill i princip låta träden stå för att suga upp koldioxid ur atmosfären så att nettoutsläppen sjunker. Den svenska skogsnäringen vill i praktiken göra tvärtom. Understödda av ihärdiga centerpartister har man skapat en sorts feelgood-narrativ, där timret blir till skyskrapor i framtidsstäder medan kvistar och grenar omvandlas till biobränsle som ersätter bensin.”
Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.