Två och ett halvt år har gått sedan 300 barn, ungdomar och unga vuxna gick samman under namnet Aurora och lämnade in en stämningsansökan till Nacka tingsrätt. Rättssaken? Att Sverige inte hanterar klimatförändringarna som en kris och i stället äventyrar barn och ungas mänskliga rättigheter till liv, hälsa, hem och egendom.
Därefter har tingsrätten tagit vidare frågan till Högsta domstolen, som i februari sa nej till målet – delvis eftersom en person företrädde gruppen. Däremot lämnades dörren öppen för att pröva mål som väcks av en förening, vilket Aurora nu kommer att göra. Under måndagen kommer en begäran om att få driva vidare processen som förening att lämnas in till Nacka tingsrätt och skulle det inte gå kommer staten att stämmas på nytt, denna gång av föreningen Aurora.
– Vetenskapen är väldigt tydlig med att en hållbar och rättvis värld fortfarande är möjlig, men bara om resursstarka och högutsläppande makthavare som Sverige agerar omedelbart för att ställa om våra ekonomiska system i grunden, säger Ida Edling.
Bred uppbackning
Hon är talespersonen och jurist på Aurora och tror att chansen att fallet tas upp i rättegång är stor.
– Vi agerar nu utifrån vad Högsta domstolen sa i sitt beslut i februari, där de också gick på Europadomstolens linje. I en dom understryker Europadomstolen att klimatkrisen är en männniskorättskris och att den kräver att människor måste kunna gå samman i föreningar och hålla sina stater ansvariga för att de förvärrar den här klimatkrisen på ett olagligt sätt.
Aurora har ett eget juristteam, där Ida Edling ingår, men också en människorättsjurist som hjälper föreningen. Dessutom finns uppbackning från klimatrörelsen i andra delar av världen. Bland kontakterna finns föreningar som vunnit mål i Europadomstolen.
– I Schweiz var det ett fall där ett gäng äldre kvinnor vann mot staten i Europadomstolen. Så det var ett helt banbrytande mål. Vi har även framgångsrika exempel från Nederländerna, Frankrike och Tyskland.
Hänvisar till artikel om tortyr
Enligt Aurora fortsätter regering efter regering i Sverige att elda på klimatkrisen, äventyra barns och ungas rätt till liv och hälsa och bryta mot flera artiklar i Europakonventionen, däribland artikel 3 som handlar om tortyr.
Vi som är unga i dag kan utsättas för det mest allvarliga lidandet.
– Den artikeln handlar ju om både tortyr och omänsklig och förnedrande behandling, så den artikeln syftar till att förhindra det allra allvarligaste mänskliga lidandet, säger Ida Edling och fortsätter:
– Vi ser väldigt tydligt i vetenskapen att klimatkrisen kommer att förvärras på ett oerhört allvarligt sätt om vi inte agerar omedelbart innan 2030. Vi som är unga i dag kan utsättas för det mest allvarliga lidandet.
Konkret vill föreningen Aurora att utsläppen minskar markant och att ekosystem som skog, våtmarker och hav skyddas för att upptaget av växthusgaser ska kunna öka.
– Vi vill att svenska staten ska göra sin rättvisa andel av de globala klimatåtgärder som krävs för att begränsa uppvärmningen till en och en halv grad och därmed förhindra en klimatkollaps.
Rättviseandelen baseras på både ansvar och förmåga, förklarar Ida Edling.
– Om man är ett rikt land som Sverige med höga utsläpp historiskt som nu, så har man en väldigt hög rättviseandel och då måste vi ha väldigt ambitiösa klimatåtgärder, säger hon.