Organisationen menar att regeringen för en klimatskadlig politik som inte på allvar försöker strypa Sveriges totala utsläpp enligt klimatforskarnas rekommendationer. I somras framförde gruppen ett hot om stämning till förra regeringen men som aldrig lämnades in till domstol.
Ungdomarna i Auroramålet säger att de återigen är redo med en stämningsansökan i form av en grupptalan. Ansvariga ministrar måste därför nu under klimattoppmötet i Egypten signalera att Sverige är bredd att komma med besked som är i linje med deras krav.
Har Cop27 på sig
– Den nya regeringen har tiden som Cop27 pågår på sig att visa att man tar klimatkrisen på allvar och vill vidta klimatåtgärder i linje med Sveriges rättvisa andel av de globala ansträngningarna för att nå 1,5-gradersmålet, säger Ida Edling, talesperson för Auroramålet.
Hon vill även se att regeringen höjer sina klimatpolitiska ambitioner och skärper de svenska utsläppsmålen. Flera forskningsrapporter har pekat på att alla utsläpp inte tagits med i beräkningen av de svenska målen som antagits av riksdagen sedan tidigare.
I våras presenterade forskare vid Uppsala universitet en koldioxidbudget baserad på FN:s klimatpanel IPCC:s beräkningar, där de menar att Sverige behöver minska sina utsläpp med 21 procent årligen för att inte överskrida sin nationella koldioxidbudget på 170 miljoner ton. Det är en beräkning som unga i Auroramålet tycker är mer rimlig att utgå ifrån.
– När den nya klimatministern säger att utsläppsmålen kommer att ligga fast finns det inget att vara stolt över, säger Ida Edlingom att klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har försvarat regeringens politik som ledande klimatforskare kommer att öka istället för att minska koldioxidutsläppen.
Nu har Romina Pourmokhtari och energiministern Ebba Busch (KD) drygt tre veckor på sig att visa att regeringen avser att uppfylla kraven i brevet. Annars utlovar Auroramålet att dra staten inför domstol för att bland annat bryta mot barnkonventionen och Europakonventionen.
– Vi kräver att regeringen utreder exakt hur stora åtgärder som en rättvis andel av de globala klimatåtgärderna innebär för Sverige, och att utredningens förslag också genomförs i praktiken. Under tiden utredningen görs kräver vi att regeringen ser till att Sverige minskar sina utsläpp med 9,4 miljoner ton koldioxid per år, säger hon.
Professorn: ”Inte föras som politisk debatt”
Jonas Ebbesson, professor i miljörätt menar att för att en stämningsansökan ska vinna framgång i en domstol måste det presenteras bevisning som visar att staten brustit i sina skyldigheter enligt svensk lag, framför allt den svenska klimatlagen och Europakonventionen.
– Den rättsliga processen måste föras med rättsliga argument och inte som en politisk debatt eller diskussion. Man måste lyfta fram de rättsliga skyldigheter som staten har, och visa varför staten i så fall inte har levt upp till det.
Enligt Jonas Ebbesson spelar regeringens uttalanden i media de senaste dagarnas ingen avgörande roll när det kommer till ansvarsfrågan. Men han betonar, med hänvisningar till rättsprocesser i andra Europeiska länder som Tyskland, Frankrike och Nederländerna, där respektive stater förlorat stämningsmål för klimatsvek, att det naturligtvis har betydelse vilken politik regering för.
– Den nya regeringens attityd på klimatområdet är beklaglig. Men attityden i den senaste S-ledda regeringen var inte heller imponerande. Regeringarna presenterar inga tydliga besked om vad som ska göras nu. Istället hoppas de på att utsläppsfrågan ska lösa sig på sikt. Det är något som domstolar i andra länder inte har godtagit, säger han.