Klimatsamtalen kollapsade inte totalt, men kan inte heller ses som en framgång för klimatarbetet. Även om rika länder åtagit sig att betala dubbelt så mycket jämfört med tidigare löfte – med hänsyn tagen till inflationen – för att utvecklingsländer ska ha en möjlighet att hantera klimatkrisen och ställa om är det långt ifrån tillräckligt.
Den avtalade summan om 300 miljarder dollar om året kan låta mycket, men det det är långt ifrån de 1000 miljarder dollar som enligt en FN-kommitté skulle behövas – och ännu längre från de 1 300 miljarder som utvecklingsländerna begärde.
Som jämförelse lade världen 1 000 miljarder dollar på fossila subventioner år 2022, medan USA:s militärbudget bara i år uppgick till 886 miljarder dollar.
”Ett svek”
Ett annat betydande bakslag var att den redan svaga, men banbrytande skrivningen om omställning bort från fossila bränslen som länderna vid förra årets klimattoppmöte lyckades enas om, nu försvunnit ur avtalstexten. Bland annat EU krävde under mötet att skrivningen skulle skärpas. Men istället blev ordet ”fossilt” utraderat. Saudiarabien krävde det i plenum, och fick stöd av bland annat Kina och Indien.
Warda Abdalla, förbundsordförande för Rädda Barnens ungdomsförbund, är inte förvånad men ”djupt besviken” över resultatet av årets Cop-möte.
– Den största delen är att skrivningen om att ställa om från fossila bränslen helt har försvunnit ur dokumenten, men också att finansieringen till de mest sårbara länderna fortfarande är långt ifrån tillräcklig, säger hon.
Det visar, enligt henne, att våra ledare inte tar klimatkrisen på allvar.
– Det är ett svek mot nuvarande och kommande generationer. Redan idag är det barn som drabbas hårdast av klimatkrisen, genom sjukdomar, undernäring och förlorad utbildning, framhåller hon.
”Helt otillräckligt”
Douglas Malm Rath är aktiv i Aurora, ett nätverk som driver det så kallade Aurora-målet, där ungdomar har stämt svenska staten för bristande klimatarbete. Han anser att Cop-mötets avtal är otillräckligt på flera punkter.
– Vad mötet beslutade räcker inte på långa vägar till de grundläggande transformationer av samhällssystemen som krävs för att framtida och nutida generationer inte ska tvingas lida som en följd av klimatkrisen, säger han och tillägger:
– Många länder i Afrika tvingas redan idag betala av stora summor i lån till de rika länderna varje år, vilket slukar en stor del av pengarna.
Jag förstår att det känns skit nu, men då är det dags att engagera sig.
”Finns andra verktyg”
Douglas Malm Rath är, precis som Warda Abdalla, kritisk mot den borttagna formuleringen om fossila bränslen.
– Samtidigt är det inte jätteförvånande när mötena fortsätter att läggas i oljeländer som har tveksam syn på mänskliga rättigheter.
Att många unga människor efter Cop-mötet kan känna sig bestulna på hopp och framtidstro har han förståelse för. Till dem vill han säga att det finns andra verktyg att använda för att förändra världen än Cop-möten.
– Jag förstår att det känns skit nu, men då är det dags att engagera sig. Det blir lättare då.