Manifestet Menu for change – som är menat att representera unga européers röst i debatten om framtidens matsystem – kommer i dagarna att presenteras för europeiska beslutsfattare och livsmedelssektorn under den internationella konferensen Future of food Conference.
Det sex punkter långa manifestet har tagits fram av tio så kallade FutureFoodMakers, personer mellan 18 och 24 år som tagit sig an rollen som talespersoner för radikala förändringar inom livsmedelssystemet. De samarbetar tillsammans med EIT Food, livmedelsdelen i det oberoende EU-organet EIT som stödjer nya initiativ och forskning.
– Att få en plattform och en möjlighet att presentera våra idéer och krav till stora aktieägare och beslutsfattare på konferensen betyder att vår generations röst kan bli tagen på allvar och att åtgärder kan vidtas, säger Poppy Eyre, en av dessa FutureFoodMakers till Dagens ETC.
Bidrar till att förstöra planeten
En undersökning gjord av EIT Food, med svar från över 2 000 personer i åldrarna 18 till 24 år i en rad europeiska länder, visar att nästan åtta av tio unga anser att det måste vidtas brådskande åtgärder för att produktionen och konsumtionen ska bli mer hållbar. Två tredjedelar tycker att vårt nuvarande matsystem bidrar till att förstöra planeten.
– Unga personer påverkas mest av de beslut som tas idag, och med matsystemet som en av de största orsakerna till klimatkrisen har det blivit ännu viktigare för oss att agera. Unga personer är väldigt medvetna och engagerade i detta, och – viktigast av allt – vi är redo att utföra ordentliga förändringar, säger Poppy Eyre.
Manifestet Menu for change uppmanar den europeiska livsmedelssektorn att genomföra åtgärder som främjar regenerativt jordbruk, enhetliga riktlinjer för näring och märkning, hantering av matsvinn samt en omfattande EU-politik som tar hänsyn till livsmedels egentliga kostnad.
Öka tillgången till hållbar mat
Målet är att öka tillgången till hälsosam, prisvärd och hållbar mat.
– Vi hoppas kunna inspirera till samarbete, samskapande och ungas direkta involvering för att skapa ett nytt livsmedelssystem, säger Poppy Eyre.