Raffinaderiet ligger i Göteborgs hamn och är ett skyddsobjekt. Aktivister från Extinction Rebellion Youth stoppade transporter in och ut från raffinaderiet strax efter lunch på fredagen.
– St1 är den femte största utsläpparen i Sverige när det kommer till företag, samtidigt som de försöker måla upp en bild av att de gör mycket bra för klimatet. De talar om fossilbränsleproduktion som ett sätt att finansiera vägen till förnybart, men har uttryckt väldigt tydligt att man bara kommer att göra det när det är ekonomiskt lönsamt, och det räcker inte, säger Irma Kjellström, 20, en av aktivisterna som var på plats.
Aktivisternas budskap till St1 bestod av tre punkter:
• Ta ansvar för era historiska och fortsatta utsläpp. Sluta grönmåla.
• Omställ rättvist till hållbara metoder, nu.
• Diversifiera styrelsen så att den inkluderar de som påverkas mest av klimat- och miljökrisen, och etablera strukturer som säkerställer att beslut grundas hos och kontrolleras av de som påverkas mest.
”Blockad är motiverat”
I somras utförde Extinction Rebellion Youth en liknande blockad på samma plats. Irma Kjellström säger att gruppen, som är klimatrörelsen Extinction Rebellion ungdomsgren, har försökt få till en dialog med bensinkedjan vid ett flertal tillfällen, men utan att lyckas.
– Då vill vi som unga göra väldigt tydligt att vi kommer inte att tillåta att vår framtid förstörs för ekonomisk vinning, säger hon.
Vad vill ni ska hända?
– Vi vill markera för dem att de inte kan fortsätta utan att involvera oss som kommer att påverkas av konsekvenserna av deras verksamhet. Och så vill vi gärna framföra våra krav och få till samtal och debatt, säger hon.
Hon anser att blockad som metod är motiverad.
– I dag har vi så höga koncentrationer av växthusgaser i atmosfären att stora utsläpp innebär direkt skada och risk. Det behövs en massa olika sätt att agera mot det här. Men för oss unga som inte har tid att få en ordentlig utbildning så att vi kan bemöta det här innan det är för sent så är det bästa sättet att markera att det räcker.