I samband med det uppmärksammade författaren och odlaren Lena Israelsson att kravmärkt flytande näring innehöll bekämpningsmedel som klopyralid. Det handlar om restprodukter från konventionella jordbruk. Växtnäringen var baserad på vinass – en restprodukt från sockertillverkning.
– Det är ett sorgligt faktum att vi inte kan lita på köpenäringen. Att kravmärkt näring kan innehålla konventionella medel är bedrövligt eftersom konsumenterna uppfattar näringen som ekologisk, säger Lena Israelsson.
Lena Israelsson slår ett slag för den hemmagjorda växtnäringen som ett ypperligt alternativ till butikens.
– Släng ner grönt ogräs i en hink med vatten, vänta några dagar, rör om och vips så har du ett gödselvatten som ger växterna den livsnödvändiga kvävekick de behöver!
Örtartade växter som grodblad, kvickrot, groblad, nate och svinmålla ger mest näring. Under försommaren så är nässlor extremt näringsrika, men under hög- och sensommaren har de tappat nyttigheterna.
– Bättre då att använda ogräs som kirskål som ger bra mycket mer näring.
Eller vattna med guldvatten - en blandning av en del urin med tio delar vatten. Ett enkelt och utmärkt gödselvatten som kan användas varje gång man vattnar sina växter. Eller välj näring av annat ursprung, som sjögräs, alger, eller andra effektiva mikroorganismer.
Svårt att odla ekologiskt
När det gäller gödsel så är det bästa att köpa direkt från ett stall om man har möjlighet till det. Då måste man försäkra sig om att gödslat är brunnen och att djuren inte äter antibiotika.
– Men även här kan gifter ta sig in genom halm.
Lena Israelsson ser annars dystert på läget för köpenäringen.
– Det finns ju ingen myndighet som förbjuder växtgifterna, det gör att vi inte kan odla våra egna ekologiska grönsaker, konstaterar Lena Israelsson.
Krav gör nu en översyn av märkningen och från och med nästa år väntas skärpta regler. Däremot understryker Krav att jord, gödsel och näring kan vara Kravmärkt och godkänd för ekologisk odling, utan att själva innehållet är ekologiskt. Enligt EU:s förordning och Kravs regler så är det enbart livsmedel och foder som kan certifieras som Krav eller ekologiska.
–Vi som myndighet har heller inget mandat att kontrollera marknaden. Givetvis kan vi informera men produktkontrollen är ett ansvar för tillverkarna, säger Thorsten Pedersen, enhetschef Jordbruksverket.