Människors längtan efter att återuppta gamla resemönster tycks vara starkare än oron för klimatkrisen. Den slutsatsen kan dras av en stor enkätundersökning där 26 000 människor i 25 länder tillfrågats om hur de kommer att förhålla sig till resande när coronapandemin är över.
Och de som tycks bry sig minst om klimatet är medborgarna i Brasilien, där över 40 procent av dem som svarat säger att de kommer att flyga mer än före pandemin och hela 60 procent att de kommer att använda sin bil oftare. Detta trots att Brasilien samtidigt är ett av de länder med högst andel invånare som anser att klimatet ändras och att det är vi människor som är huvudsakligen eller delvis ansvariga för det.
Sverige vill inte minska resandet
Nigeria är ett annat land som sticker ut i undersökningen, med 50 procent som svarar att de kommer att flyga mer och 20 procent att de tänker flyga mindre.
Samtidigt ska det sägas att trenden är den motsatta i flera länder. I till exempel Indien, Italien, Tyskland och Storbritannien är det betydligt fler som svarar att de kommer att dra ned på flygandet än som kommer att göra tvärtom. Sverige tillhör dock inte dessa länder, enligt The Guardian, som inte redovisar andelar för och emot just hos oss, men nämner att att det är fler som planerar en utlandssemester än som funderar på att avstå.
Mest oroande för klimatet är attityderna till bilresande. I alla undersökta länder är det fler som planerar att köra mer bil efter pandemin än som tänker dra ned på bilåkandet. Och störst skillnader i attityder återfinns förutom i ovan nämnda Brasilien i Sydafrika, Australien, Italien, Japan och Storbritannien.