Hittills har minst 400 000 så kallade balkongkraftverk installerats i Tyskland, de flesta på privatpersoners balkonger.
Bild: Shutterstock
Dagens ETC
Solceller på balkongen har blivit allt vanligare i Tyskland. Anläggningen kopplas in i ett vägguttag och går numer att köpa på elvaruhus såväl som hos de vanligaste lågpriskedjorna. I Sverige finns idag flera hinder för en liknande utveckling.
Hittills har minst 400 000 så kallade balkongkraftverk installerats i Tyskland, de flesta på privatpersoners balkonger, enligt Euronews. Högsta tillåtna effekt är sedan årsskiftet 800 watt.
Max Ehlers från Bonn har två solpaneler på balkongen och två på garagetaket.
– Jag var nyfiken på hur det fungerade och ville bidra till användningen av mer förnybar energi. Det är fascinerande att kunna använda ström från sin egen balkong och jag hoppas att det på lång sikt kommer att spara pengar.
De är fyra personer i hushållet och sedan han installerade solcellerna för drygt ett år sedan har familjens elkostnader minskat med en tredjedel. Än har det inte betalat av kostnaden för utrustningen men Max Ehler räknar med att det kommer att ske inom ett par år.
– Vi har börjat anpassa våra vanor efter när solen skiner för att få ned kostnaderna. Till exempel sätter vi på diskmaskinen när det är soligt ute, säger Max Ehlers.
Kan börja brinna
I Sverige finns inget generellt förbud mot solceller på balkongen, men däremot kräver en anläggning betydligt fler moment än i Tyskland. Här är det inte heller möjligt att ansluta den till vanliga eluttag, utan samma regler gäller som för en vanlig solcellsanläggning. Det innebär att anläggningen måste anslutas till husets elcentral av en elinstallatör, enligt Morgan Wojcik, inspektör på Elsäkerhetsverket.
– En vanlig konsument kan inte förväntas ha tillräckligt bra kunskap om dimensioneringen av en elanläggning för att göra det på egen hand, säger han.
En av riskerna med att mata ström baklänges in i eluttag, förklarar han, är att strömmen kan bli högre än gruppledningen är anpassad för, vilket kan leda till brand.
En annan komplikation har med elmätaren att göra. Vissa elmätare mäter bara den ström som går igenom dem, och inte åt vilket håll den går. Därmed kan den som producerar el från balkongen själv få betala för den, eftersom mätaren inte kan avgöra om elen kommer från nätet eller genereras av den egna anläggningen, säger Morgan Wojcik.
– Det kan ju bli surt om man får betala för sin egen produktion.
Dessutom behöver stickpropparna vara beröringsskyddade, vilket de inte är idag.
– När dagens stickpropp togs fram för snart 100 år sedan var den inte tänkt att användas för utmatning av energi, vilket gäller än idag, säger Morgan Wojcik.
"Mer lönsamt i södra Europa"
Anledningen till att det är så enkelt i Tyskland men så komplicerat i Sverige beror troligtvis främst på en skillnad i riskbedömning, säger Morgan Wojcik. I Tyskland har man även tagit fram en specifik standard med stickproppar som är utformade på ett särskilt sätt, så att användningen ska vara säker.
Han tror inte att solcellsanläggningar med stickproppsanslutning blir aktuellt i Sverige framöver. Men allt eftersom priserna går ned tror Morgan Wojcik att fler kommer att vilja skaffa solceller som ansluts som en vanlig solcellsanläggning.
– Det är inte komplicerat i sak att ha solceller på sin balkong. Men jag vet inte hur stor nyttan blir kostnadsmässigt, med tanke på de kostnader som elinstallatör och utrustningen för med sig. I södra Europa har elpriserna varit högre än i Sverige, och därför har det varit mer lönsamt där.
"Marknaden har utvecklats"
Enligt Max Ehler har det hänt mycket på kort tid på marknaden för balkongkraftverk i Tyskland. De första två solcellsanläggningarna han beställde kostade över 7000 kronor. De senaste två kostade mindre än 1400 kronor.
– Numera går de att köpa lite varsomhelst och paketen innehåller allt man behöver för installationen. De finns till och med på Lidl och Aldi (stora lågpriskedjor i Tyskland, reds anm).
Även tekniken har utvecklats. Till en början fick Max Ehler en växelriktare som lätt blev överhettad och därför stängdes av regelbundet. Han fick då en ny av företaget, som även den behövde kompletteras efter ett tag eftersom den inte uppfyllde vissa juridiska standarder.
Men nu fungerar allt som det ska, enligt Max Ehler.
– Folk kan idag vara mer säkra på att anläggningen de köper fungerar bra. Även administrationen har blivit enklare. Förut var man tvungen att registrera sin anläggning på två ställen, nu räcker det med att man gör det på ett ställe.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.