Fyra unga klimataktivister från rörelsen Fridays för Future fick ett ”vänskapligt möte” med Europas mäktigaste politiker – som varade en och en halv timme. För Greta Thunberg har den sortens möten närmast blivit en vana.
Mötet med Angela Merkel hölls två år efter att Greta Thunberg påbörjade sin skolstrejk för klimatet utanför Sveriges riksdag. En strejk som snabbt utvecklade sig till en global rörelse och som som kulminerade förra då Greta Thunberg, som yngsta någonsin, blev vald till årets person 2019 av Time Magazine. Under året alla lyssnade på henne upprepade hon gång på gång att världens ledare borde lyssna på vetenskapen och agera som i en krissituation.
Aktivism förflyttad till nätet
Miljonrörelsen Fridays för Future (FFF) satte press på världens ledare genom strejker och massiva demonstrationer runtom i världen. Men år 2020 skiftades världens fokus – från klimatkris till coronakris, och FFF har fått flytta sin aktivism online – där de har hamnat i medieskugga.
Efter mötet med Angela Merkel sade Greta Thunberg till reportrar vad hon brukar säga. Att Merkel – och alla andra ledare – måste början behandla klimatsituationen som en kris, kliva ur sina bekvämlighetszoner och vara modiga nog att tänka långsiktigt. I en debattartikel i The Guardian uttrycker Thunberg och andra aktivister missnöje med världspolitikers lamhet. Men den belgiska aktivisten Anuna de Weber, som var med på mötet med Merkel, är ändå försiktigt positiv.
– I stort var mötet positivt men jag hade hoppats att hon (Merkel) skulle ha haft en större medvetenhet om hur akut det är. Det hade jag förväntat mig med tanke på hennes bakgrund som fysiker. Hon lovade mycket men det var inte direkt några revolutionerande löften, säger Anuna De Wever till Dagens ETC.
Under mötet ska Angela Merkel ha understrukit att hon som fysiker är medveten om kraven från forskarna men att hon som politiker måste beakta situationens komplexitet. Hon lovade dock att Tyskland under ordförandeskapet skulle ”se till att skyddet av klimatet fortskrider”.
– Hon var märkbart stolt över vad Europa uppnått men vi konfronterade henne med vad som verkligen krävs för att hålla sig under två graders global uppvärmning. Att vi är kilometer från målet i det avseendet, säger Anuna De Wever
”Ett viktigt steg”
Under mötet diskuterades främst frågan om europeisk koldioxidneutralitet till år 2050 och minskade koldioxidutsläpp till 2030, men även de kontroversiella frihandelsavtalet Mercosur mellan EU och Latinamerika. Aktivisterna motsätter sig detta på grund av förstörelse av tropisk regnskog och även Angela Merkel deklarerade sitt motstånd till avtalet – till aktivisternas förbehållsamma glädje.
– Det är ett viktigt steg, säger Anuna De Wever.
Enligt den tyska regeringens talesperson Steffen Seiberts uttalande efter mötet kom Angela Merkel och aktivisterna överens om att klimatkrisen var en global utmaning och att industriländerna har ett särskilt ansvar i kampen mot fenomenet.
Klimataktivisterna överöstes av komplimanger från Angela Merkel angående deras rörelse. Hon uppmuntrade dem att fortsätta. I gengäld lade de fram några förslag direkt till förbundskanslern.
– Vi sade till henne att hon måste kommunicera allvaret i situationen tydligare. Politiker fortsätter att självsmickrande framhäva ambitiösa åtaganden och säga att de är bestörta men i verkligheten är det de gör otillräcklig.
Den 25 september organiserar Fridays for Future ännu en global strejk. Förra året innebar det massiva demonstrationer på gatan i hundratals städer världen över. I år har protesterna förpassats till internet.
Inte försvagade – förändrade
Enligt De Wever har dock inte rörelsen försvagats av coronakrisen. Hon menar att det numera är tydligt att deras perspektiv tas på allvar i maktens korridorer. Innan möten med politiska ledare – som Angela Merkel – studeras deras förslag noggrant.
– Vi är seriösa och framför en samlad forskarkårs ståndpunkter, med fakta i ryggen. Vi lyckas framföra vår budskap och tar eget ansvar. Det har statscheferna insett, menar hon.
Själv praktiserar hon just nu inom den gröna gruppen i Europaparlamentet och ska i september börja studera Samhällsvetenskap på Vrijeuniversitetet i Bryssel.
– Det är mycket förberedelser inför rörelsens framtid, arbete i kulisserna för att det som beslutats också genomförs. Men pressen som vi skapade på gatorna påverkar fortfarande världsledarna. Pandemin är bara ytterligare en kris, säger Anuna De Wever.