Det satsas allt för lite pengar på energieffektivisering i världen. Ska klimatmålen nås måste det till tusentals miljarder i investeringar fram till år 2035. Det slår samarbetsorganisationen International Energy Agency, IEA, fast i en rapport.
Att energieffektivisera kan handla om allt från att byta isolering i en bostad till att ställa om en hel industri med massiva investeringar i nya maskiner. Globalt satsas i dag årligen cirka 130 miljarder dollar på den typen av åtgärder. Det är alldeles för lite, enligt en ny rapport från International Energy Agency, IEA. För att klara världens energiförsörjning måste det investeras totalt 8 000 miljarder dollar i energieffektivisering fram till 2035. Ska vi också nå klimatmålen handlar det om 14 000 miljarder dollar. Det skulle motsvara en minskning av världens energiförbrukning med runt 15 procent.
– Tillförlitligheten och hållbarheten i framtida energisystem är beroende av investeringar. Dessa blir inte verklighet om det inte finns både trovärdiga politiska ramverk och säker tillgång till långsiktig finansiering, kommenterade IAE:s direktör Maria van der Hoeven rapporten när den släpptes för tio dagar sedan.
Minst 40 000 miljarder
Satsningarna på energieffektiviseringar är bara en del för att nå klimatmålen. Fram till 2035 måste också minst 40 000 miljarder dollar investeras i kraftkällor och omställning från fossila till förnybara bränslen. Men med dagens investeringstakt kommer världen varken att klara framtida energibehov eller klimatmål. Av de 1 600 miljarder som satsas på energiförsörjning årligen går runt 1 000 till produktion av fossila bränslen som olja, kol och gas. Rapporten slår fast att investeringstakten bör ökas snarast. Grundläggande är en energipolitik som kan skapa vilja hos företag att satsa på energieffektivisering och omställning. Politiken måste vara långsiktig för att garantera stabila marknader, och samtidigt balansera mellan en rad faktorer. Det kan i många fall vara en svår utmaning.
– Lagstiftare står inför allt mer komplexa val, eftersom de ska försöka klara energiförsörjning, konkurrens och miljömål. Målen nås inte utan privata investerare och kapital. Men om regeringar oförutsägbart ändrar spelregler blir det väldigt svårt för investerare att delta, säger IEA:s chefsekonom Fatih Birol.