Tung FN-kritik mot kriminalisering av klimataktivister
Klimataktivistern Greta Thunberg förs bort av poliser under protesten Oily Money Out i London förra veckan. Till höger: FN-rapportören Michel Forst
Bild: Kim Cheung/TT/AP Montage: Dagens ETC
Dagens ETC
Klimataktivisters mänskliga rättigheter kränks av lagstiftare, domstolar och polis när repressionen mot fredliga aktivister ökar över hela Europa. Det varnar FN-rapportören Michel Forst, som arbetar för att stärka efterlevnaden och därför väntas besöka Sverige nästa vår. Men den tidigare fängslade aktivisten Pontus Bergendahl har inga höga förväntningar:
– Det här är en kamp vi inte kommer vinna utan att många klimataktivister hamnar i fängelse.
– Jag är övertygad om att framtida generationer kommer att minnas vad som hände den 30 oktober 2001!
Orden är den dåvarande socialdemokratiske miljöministern Kjell Larssons, anledningen ikraftträdandet av den så kallade Århuskonventionen, som samtidigt utnämndes till FN:s mest ambitiösa satsning på miljödemokrati av generalsekreteraren Kofi Annan.
Men i dag är det inte många som verkar minnas, inte heller flertalet av de 47 parter som bundit sig att följa konventionen, främst europeiska länder. Det bindande avtalet går nämligen på tvärs med den allt hårdare bestraffning av klimataktivister vilka praktiserar fredlig civil olydnad som syns i Europa.
För att skärpa konventionens efterlevnad tillsatte FN i fjol en särskild rapportör för miljöförsvarare, fransmannen Michel Forst. Han har sedan dess besökt ett tjugotal europeiska länder och säger att trenden är tydlig.
– Vi kan se ett ökande antal fall där klimataktivister allt oftare ställs inför rätta, och allt hårdare lagar stiftas för att möjliggöra sådana attacker på (miljö)försvarare, sa Michel Forst häromveckan till The Guardian.
”Skrämmande” utveckling
FN-rapportören riktar hård kritik mot flera europeiska regeringar och rättsväsenden, och beskriver bland annat utvecklingen i Storbritannien som ”skrämmande”. I en intervju med den portugisiska nyhetsbyrån Lusa betonar han att civil olydnad regleras av internationella människorättslagar, och oroas av att domare han träffat i Spanien, Frankrike och Tyskland ”inte förstår internationella människorättslagar över huvud taget”.
Pontus Bergendahl, talesperson för Återställ våtmarker och den hittills ende klimataktivisten som dömts till fängelse i Sverige, säger att samma okunskap märks även här.
– Tingsrätterna har inte koll på internationell lagstiftning, det säger våra advokater också. Vi hänvisar till Europakonventionen hela tiden, men det negligeras ganska mycket av svenska tingsrätter.
Michel Forst fokuserar för närvarande på att ta fram riktlinjer för hur stater bör uppfylla sina internationella förpliktelser. Han har ännu inte granskat situationen i Sverige, men kommer troligtvis göra ett besök nästa vår enligt Lina Vogel, miljöjurist på Naturvårdsverket.
Räknar med ökande repression
Erika Bjureby, Sverigechef på Greenpeace, hoppas att FN-rapportören kommer att kunna påverka Sverige.
– Jag tror att pressen verkligen måste komma utifrån, med hårda uttalanden både från FN och EU om att man inte accepterar riktningen som Sverige går i.
Jag tror att pressen verkligen måste komma utifrån.
Även Pontus Bergendahl ser positivt på att rapportören tillsatts, men tror inte att han kommer kunna vända utvecklingen.
– Det är absolut bra. Men jag tror att repressionen kommer att öka oavsett. Det som kommer göra skillnad, tror jag, är när vi är relativt många som sitter i svenska fängelser för att vi har gjort fredlig civil olydnad. Vi jobbar just nu väldigt hårt i Återställ våtmarker för att vara beredda på mycket hårdare repression, längre häktningstider, och fler fängelsestraff.