Trump kommer att kliva in i Vita huset efter vad som med största sannolikhet kommer att bli det varmaste året någonsin.
Trots larmen är den återvalda presidenten envis. Under ett segertal tidigt på onsdagen skröt Donald Trump om landets enorma reserver av olja och fossilgas.
– Vi har mer flytande guld än något annat land i världen. Mer än Saudiarabien. Vi har mer än Ryssland.
Under hela valrörelsen har hans kampanj gjort tydligt att Trumps mål under en andra mandatperiod kommer att vara att öka produktionen av fossila bränslen.
Vad händer med Parisavtalet?
Trump återvaldes en knapp vecka innan FN:s klimattoppmöte COP29 startar i Baku i Azerbajdzjan. Att världens största oljeproducent och näst största utsläppare av koldioxid då väljer en president som är skeptisk till klimatkrisen, kastar grus i maskineriet.
Under Trumps förra period vid makten tog han också USA ur Parisavtalet, även om det inte trädde i kraft förrän mot slutet av hans presidentperiod. Att USA lämnade hade en klar inbromsningseffekt på klimatarbetet.
– Om man lyssnar på vad han säger så menar han att klimatfrågan inte finns, eller om den finns så är den i vart fall inte allvarlig, säger Markku Rummukainen, professor på Lunds universitet.
Som en dålig separation
Luisa Neubauer, en tysk klimataktivist från Fridays for Future-rörelsen, som knackade dörr för Harris räkning, jämförde känslan hon drabbades av när hon såg att Trump skulle vinna med en separation.
– Ett ögonblick kändes det som att världen kommer att gå under. Det gör den inte. Men känslan av att hjärtat krossas är verklig, säger hon till The Guardian.
Inte alldeles mörkt
Trump har även sagt att han vill stoppa IRA, som är ett enormt stödpaket för den gröna omställningen som president Joe Biden har drivit igenom.
– Vi får se vad det blir av det. Det finns republikaner som inte vill ta bort subventionerna och industrin vill det inte heller, säger Björn-Ola Linnér, professor på Linköpings universitet.
Även om det blev en inbromsning när USA lämnade Parisavtalet förra gången, så var inte allt nattsvart, anser han.
– Det finns andra krafter som påverkar klimatomställningen – delstater, städer och företag kommer fortsätta att driva på , säger Björn-Ola Linnér.
”Entreprenörsanda”
Mindy Lubber är vd för Ceres, en ideell organisation som arbetar för ren energi i USA.
– Det är inte så att vårt jobb inte har blivit svårare med Trumps comeback, säger hon, men poängterar också att det finns starka gröna motkrafter:
– Det finns en verklig ådra av entreprenörsanda, med affärsmänniskor, entreprenörer och ledare för handelshögskolor som säger att vi måste hantera klimatförändringarna på grund av den finansiella risken, den materiella risken och naturligtvis den mänskliga risken, säger hon till National public radio.