När regnskogar omvandlas till oljepalmsplantager frigörs stora mängder koldioxid samtidigt som de lokala ekosystemet utarmas.
Foder behöver inte märkas
Sedan 2014 finns ett EU-krav om att livsmedelsleverantörer måste redovisa om palmolja finns med bland ingredienserna. Samma krav omfattar dock inte foder till livsmedelsproducerande djur, varav en stor del innehåller den ifrågasatta råvaran.
– Det finns inget krav i foderlagstiftningen som anger att foder ska märkas med uppgift om innehåll av palmolja. Jag känner inte heller till att det diskuterats i sammanhang som har att göra med EU:s märkningsbestämmelser för foder, säger Kersti Andersson, foderhandläggare på Djurhälsoenheten vid Jordbruksverket.
Innehåller palmolja
Många fodersorter innehåller restprodukter från palmoljeindustrin men även ren palmolja. Det senare gäller exempelvis den mjölkersättning, eller kalvnäring, som ges till de mjölkproducerande kornas kalvar. Idag skiljs som regel kalvar och kor åt direkt efter födseln och istället för att låta kalvarna dia säljs kornas mjölk som matdryck i våra livsmedelsbutiker. På så vis kan många icke-veganer, indirekt och omedvetet, vara med och stödja den ifrågasatta palmoljeindustrin.
Djurens rätt arbetar bland annat för att kalvar och kor överhuvudtaget inte ska separeras efter födseln – vilket är själva grundorsaken till att många kalvar utfordras med mjölkersättning. Organisationen tycker också det är fel att foderindustrin slipper undan märkningskravet för palmolja.
– Självklart borde det finnas krav på att foderindustrin ska kunna redovisa fodrets innehåll, säger kommunikationschefen Linn Åkesson.
”Ingen enkel fråga”
I Sverige är Lantmännen en av de största leverantörerna av kalvnäring. I deras sortiment finns palmolja med bland ingredienserna – även om det inte står utskrivet på de innehållsdeklarationer som går att finna på nätet.
– Vi följer den lagstiftning som finns gällande märkning och typen av vegetabilisk olja varierar över tid. Visst kan man tycka att det är lite konstigt att vi inte har samma regelverk för foder som för andra livsmedel, säger bolagets hållbarhetschef Claes Johansson.
Enligt honom ställer Lantmännen krav på att den palmolja som finns både i livsmedel och i foderprodukter ska komma från hållbarhetscertiferade plantage.
– Samtidigt är problemen med palmoljan ingen enkel fråga eller något som löses över en natt. Som alltid är det en helhetsbedömning. Produkten måste fungera närings- och kvalitetsmässigt och givet den prispress som finns i livsmedelsvärdekedjan är kostnadsbiten alltid viktig för lantbrukaren. Vi har en löpande dialog med våra leverantörer om detta och utvecklar arbetet steg för steg.
Certifiering med brister
Även andra kalvnäringsförsäljare Dagens ETC varit i kontakt med uppger att de ställer krav på underleverantörerna att använda certifierad palmolja i tillverkningen.
Samtidigt finns det idag inget vattentätt system som kan garantera att den palmolja som säljs verkligen är hållbart producerad. Certiferingssystemet Round Table on Sustainable Palmoil (RSPO) har, vilket Dagens ETC rapporterat om tidigare, återkommande anklagats för brister. Till exempel har det kommit rapporter om att certifierade företag skövlar regnskog och erbjuder lika dåliga arbetsvillkor som ocertifierade företag. RSPO tillåter också det giftiga bekämpningsmedlet parakvat, som är förbjudet inom EU.
Valt bort palmolja
Ett fåtal svenska foderleverantörer har därför valt bort palmolja, som ofta är den billigaste vegetabiliska oljan, i sina produkter och ersatt den med andra oljor. En av dem är företaget Gårdsservice.
– Vi har valt bort palmolja sedan 2016, dels för att det är en ifrågasatt ingrediens och dels för att vi kan använda det som försäljningsargument, berättar säljaren Daniel Jacobsson.
Även Skånemejerier har, av hållbarhetsskäl, tagit fram en kalvnäring utan palmolja. Istället används bland annat kokosolja och linfröolja. Till Lantbruksnytt säger Lennart Arvidsson, kvalitetsrådgivare på Skånemejerier, att kalvnäringen även haft en positiv effekt på kalvarnas hälsa. Enligt honom kan det därför löna sig för lantbrukare att satsa på den lite dyrare – och palmfria – mjölkersättningen.
– Vi vi ser att kalvarna har mindre diarré och det är även många av våra kunder som säger det.