Men den globala uppvärmningen har drabbat området hårt. Australienska ABC News har besökt en forskningsstation i regionen, och personalen där larmar nu om ett akut läge.
Kan få ödesdigra konsekvenser
– Baserat på data som har samlats in under de senaste 50 åren kan vi se att temperaturen här har ökat med 1,5 grader Celsius, säger professor Qin Xiang som forskat i den tredje polen i över ett decennium, till ABC.
Om denna temperaturökning fortsätter kan konsekvenserna komma att bli ödesdigra.
– Vattenvolymen kommer till en början att öka, men i takt med att glaciärerna krymper kommer vattnet stegvis att minska. Hastigheten med vilken glaciärerna krymper har fördubblats bara under det senaste decenniet, säger Qin Xiang.
Till en början orsakar alltså temperaturökningarna vattenöverskott, men med tiden leder det till uttorkning. Och bristande tillgång till vatten kommer att leda till dominoeffekter på många områden, enligt Magnus Benzie, forskare på Stockholm environmental institute.
– Bristen på vatten kan bland annat komma att påverka jordbruket och leda till dåliga skördar. Det kan i sin tur dels leda till brist på mat, men också till att priset på råvaror som ris och soja ökar på den globala marknaden, säger han till Dagens ETC.
– Sett ur en annan synvinkel finns det dessutom globala finansiella risker i det här sammanhanget. En hel del pengar, exempelvis det svenska pensionskapitalet, investeras i tillväxtmarknader som Indien. Om detta område drabbas hårt av klimatförändringarna kan det naturligtvis få negativa ekonomiska konsekvenser långt utanför regionen, fortsätter Magnus Benzie.
Eftersom situationen i området kring den tredje polen kan få globala effekter är det viktigt att inte betrakta det hela som ett regionalt problem, påpekar Magnus Benzie.
– Det här är ett tydligt exempel på att klimatförändringarnas effekter är gränslösa, eftersom personer som lever långt bort från Himalayaregionen kommer att påverkas. De smältande glaciärerna har effekter på vattentillgången i såväl Kina som Indien, och massvis av människor är beroende av vattnet.
I dagsläget rapporteras det relativt lite om den så kallade tredje polen i medierna.
– En av förklaringarna till detta är att vi vet väldigt lite om förhållandena där. Det är ett område som är väldigt svårt att arbeta i. Dels på grund av det hårda klimatet, men också eftersom regionen sträcker sig över flera länder. Och dessa länder har inte alltid en jättebra relation sinsemellan, säger Magnus Benzie.
Ett viktigt steg i processen att hantera klimatförändringarna är att förbättra dessa relationer, och att fler länder börjar arbeta gemensamt.
– I dag agerar alldeles för många länder individuellt, inom den egna nationen, vad gäller klimatpolitiken. Det är ett problem med tanke på att klimatförändringarnas effekter är gränslösa. Om fler länder börjar arbeta tillsammans och över sina nationsgränser för att lösa klimatproblematiken, kommer det att ge bättre effekt.
Här tror Magnus Benzie att länder som kan Sverige spela en viktig roll, genom att exempelvis gå in med ekonomiskt stöd i projekt som arbetar med klimatet på ett gränsöverskridande sätt.