Ulf Jarnefjord har en bakgrund som skyddsombudsman på Transportarbetareförbundet i Göteborg och som facklig förkämpe för grön omställning. Det är han ganska ensam om. Nu är han pensionär, men vikarierar som utredare på LO och försöker fortfarande få sina svenska kollegor inom fackföreningsrörelsen att engagera sig för klimatrågan. Det går trögt.
– Jag har samarbetat med internationella fackliga organisationer sedan 2011. Där finns ett väldigt stort intresse för klimatarbete och en medvetenhet om att de första som drabbas av klimatkrisen är arbetarna, säger han.
Redan 2010 släppte Internationella Transportarbetarförbundet rapport om klimatomställning och vad som måste göras inom transportsektorn, berättar han.
– Svenska fackförbund tycks däremot ännu inte ha förstått vidden av klimatutmaningen eller att det är en fråga som rör arbetarna, hela samhället och hela vår existens, säger Ulf Jarnefjord.
Kort strejk skulle räcka
Det svala intresset för ungdomarna strejkuppmaning tyder på det.
”Vi använder som regel inte strejkvapnet för påtryckningar i olika politiska frågor”, säger LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström. Istället bjuder Landsorganisationen in FFF till ”dialog” senare i höst.
– Det är tragiskt att de inte deltar i strejken, men jag kan delvis förstå att det är svårt att gå från 0–100 på kort tid. Politisk strejk har ju knappt använts här på årtionden.
Samtidigt finns det en stark tradition av facklig solidaritet bland svenska fackförbund att luta sig emot. Och en kort strejk, som inte påverkar arbetsgivarna så mycket skulle räcka, menar Ulf Jarnefjord.
– I England har flera fackförbund föreslagit en 30-minutersstrejk för att visa att de stödjer klimatrörelsen. Det skulle vi också kunna göra.
”Relevant för de unga”
Men så lär det inte bli, tror han.
– Det är nog orealistiskt att tro att svenska fackförbund kommer att utlysa allmän politisk strejk, men Saco, LO och TCO har många anställda som borde delta och visa sitt stöd. Exakt så gör facken i många andra länder, säger han.
Frågan är om inte facken skulle ha mer att vinna än att förlora på att aktivt stödja klimatrörelsen, inte minst med tanke på det stora medlemstappet.
– Ungdomar är besvikna på att facken inte engagerar sig, att delta vore ett sätt för förbunden att göra sig relevanta för de unga.
Vad kan svenska löneanställda som vill strejka göra om de inte har facken med sig?
– Prata med arbetsgivaren och fråga om en timme ledigt för att vara med. Hela Scania tänker strejka en timme till exempel. Strejka inte själv, då kan du förlora jobbet.
I det längre perspektivet är det bästa att bygga det fackliga klimatarbetet underifrån.
– Jag tror det är det enda som funkar.