Med sex scener, två gallerier, ett bibliotek och ett namn som hyllar författaren Sara Lidman, bygdens naturvurmande skald, är huset tänkt att bli ett skyltfönster för hållbara byggtekniker. Här har klimatpåverkan minskats med hjälp av solceller på taket och återbrukade möbler – men framför allt genom en innovativ träbyggnation.
– Projektet har uppmärksammats i vår bransch men för den stora allmänheten har det inte funnits annat än digitalt. Det går visserligen att se byggnaden på håll, men entrén, som är kärnan i hela huset, är fortfarande dold av ett byggplank. Nu ska det hela äntligen sjösättas, säger Oskar Norelius, partner på White Arkitekter, som har ritat Sara kulturhus tillsammans med kollegan Robert Schmitz.
Som trähus räknas de byggnader där stommen är gjord av trä. För att Sara kulturhus, som ofta bara kallas ”Sara”, inte ska röra sig för mycket när vinden blåser på är de tre översta bjälklagen i betong, men även de bärs av en stomme i trä. Det hela har krävt 12 200 kubikmeter virke från cirka 15 000 träd som vuxit inom sex mils avstånd från Skellefteå.
– Det mest unika med huset är att hisschakten, som stabiliserar huset, är helt i trä, säger Oskar Norelius.
En klimatvärsting
Byggsektorn står idag för en femtedel av Sveriges utsläpp. Inte minst är själva byggprocessen, inklusive transporten av byggmaterial, ett klimatproblem. Att bygga ett flerfamiljshus i betong har idag lika stor klimatbelastning som att driva huset i 50 år.
Här anses trä ha en roll att spela. Det räknas idag som det enda förnybara materialet för struktur i byggnader samtidigt som det binder koldioxid från luften. Sara kommer att lagra närmare 9 000 ton koldioxid i sina stommar.
– Det motsvarar 13 000 flygresor mellan Stockholm och New York, säger Therese Kreisel, Skellefteås planchef.
En träbyggnad som står kvar i många år blir alltså en så kallad kolsänka. Det lokala skogsbolaget Martinsons, som har levererat virket till Sara, har tagit fram moderna träprodukter som gör det möjligt att bygga högt och bolaget anses också ligga i framkant när det gäller att minska spill i produktionen. Att välja virke från ett lokalt bolag minskar också transportens utsläpp.
Hållbart skogsbruk
Men för att trähus ska bli maximalt bra för klimatet behöver virket de byggs i tas ned enligt hållbara metoder. Idag jobbar många svenska skogsbolag med kalavverkningar – som kritiserats för att vara det klimatsämsta sättet att skörda träd på.
Virket som använts till Sara kommer från många avverkningar och från många olika skogar, säger Marcus Bolander, brand manager på Martinsons.
– Det har skördats genom allt från från små gallringar till större slutavverkningar men då alltid följt av markberedning och återplantering av nya träd, och i enighet med Skogsvårdsstyrelsens regler och anvisningar.
Virket är också Svanenmärkt. Idag ställer märket inga krav som direkt förbjuder kalhyggen, säger Hanna Kotamäki, Sveriges representant i den nordiska råvarugruppen på Svanen.
– Tillgången på virke från alternativt skogsbruk är i dagens läge inte tillräckligt för att införa omfattande krav.
Fram till 1994 förbjudet att bygga trähus högre än två våningar på grund av risken för brand. Ny teknik gjorde att reglerna kunde ändras. Men fortfarande byggs det få högre hus i trä. Vad är problemet?
– Gamla vanor, säger Oskar Norelius.
– Byggbranschen är ganska konservativ. Det är långa ledtider från planering till bygge och det handlar om väldigt stora projekt med höga insatser, både byggnads- och pengamässigt.
Oskar Norelius säger att byggbranschen har tagit till sig klimathotet, men omställningen behöver gå snabbare än vad den gör idag – och då behöver man våga prova nytt.
– Vi hinner inte färdigställa ett projekt, utvärdera det och bygga på erfarenheterna till nästa gång utan utvecklingen måste ske inom projekten.
Därför välkomnar han att flera svenska kommuner har gått ihop med andra aktörer i den ideella föreningen Trästad, som aktivt verkar för ett ökat byggande i trä. Politiskt ledarskap behövs för att möjliggöra nydanande projekt.
– Det är mycket tack vare de lokala politikerna som vi har kunnat genomföra Sara och utveckla bygget av trähus i en ny skala. Kommunen har vågat sticka ut hakan.
Vill bli en modern trästad
Skellefteå har rent av antagit en träbyggnadsstrategi, som säger att trä ska vara förstahandsvalet i kommunkoncernens alla byggprojekt.
Therese Kreisel säger att trä är ett ädelt material.
– Vissa menar att det är för nobelt för att bygga i!
Själv förespråkar hon materialoptimering.
– Det handlar om att använda rätt material på rätt plats och inte använda mer resurser än nödvändigt. Inom byggbranschen ger betong tryckförankring och stabilitet medan trä och stål håller för drag.
Hon är skeptisk till att trä skulle kunna ersätta betong i någon större grad.
– Även om vi bygger hälften av alla flerbostadshus i Sverige i trä så tror jag inte att betongförbrukningen sjunker med mer än 10 procent. Betong används i många anläggningar och större vägbyggen samt infrastrukturprojekt där vi inte kan ersätta det med trä.
Liksom Oskar Norelius lyfter hon fram att det återstår vissa tekniska utmaningar.
– Men trä har redan övertygat många i branschen. Det är möjligt att vi i framtiden ser framväxten av andra material som är ännu bättre, men idag är det trä som har ledartröjan när det gäller hållbart byggande, säger Therese Kreisel.