Hårda vindar och sjö har försvårat räddningsarbetet, som fortsatte under måndagen, och även lett till att oljan spridits över en större yta.
– Det är väldigt dålig sikt på platsen. Vi har haft ute ett flyg som har försökt skapa en bättre överblicksbild av hur utsläppet ser ut och vart det är på väg. Vi har en driftsprognos att utgå från och andra indikationer, men just den visuella biten, som är viktig, den saknar vi, säger Valdemar Lindekrantz, kommunikatör på Kustbevakningen vid lunchtid på måndagen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Ännu inga spår på land
De svenska fartygens sanering påbörjades cirka 20 kilometer utan-för Marsstrand, men oljan har nu rört sig norrut med strömmarna längs Bohuskusten. Även Sjöräddningssällskapet och fler andra mindre båtar, exempelvis från kommunal räddningstjänst, är också ute och spanar efter olja längs kusterna. Bland annat kring Stenungsund, Tjörn och Orust har Södra Bo-hus-läns räddningstjänstförbund sökt av strandremsorna.
– Det finns inget som tyder på att det finns något avslag på land över huvud taget. Vi har sökt av kända vikar där vi vet att det brukar gå in, därför att Kustbevakningens flyg har sett att det var ganska så nära land, men ändå ute till havs. Då beslutade vi att vi åker ut och tittar med båt, eftersom den här oljan delvis ligger i vattnet och inte flyter helt, säger Göran Andtbacka vid räddningstjänsten i Stenungsund.
Mindre omfattning än 2011
Just kring Tjörn skedde ett stort utsläpp av olja i september 2011. Då färgades flertalet kobbar och skär svarta och räddningsinsatsen kostade över 100 miljoner kronor. Det visade sig, enligt uppgifter från Tjörns kommun, vara det värsta oljeutsläppet någonsin på Västkusten. Då tog Kustbevakningen och den kommunala räddningstjänsten upp över 760 ton olja ur vattnet. Men helgens utsläpp är inte i närheten av samma omfattning.
– All olja som finns i vattnet eller slår på land är inte bra, den ska vi få bort. Vi har inga bekräftade rapporter på att den ska ha nått land än. Men det är så pass utspritt att det finns en risk att det kan slå på land under dagen eller i veckan. Oljan styrs mycket av vind och strömmar, så blåser det på med mycket pålandsvind så är risken att den når land, säger Valdemar Lindekrantz.
Kustbevakningen mobiliserar just nu resurser, små special-anpassade båtar, för att kunna ta hand om olja som eventuellt når kusten. Men hur stor omfattningen är på utsläppet är och hur mycket resurser som behövs är i skrivandets stund oklart.