Försäljningen av Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet har hittills stått och stampat, men nu ser några nya intressenter ut att dyka upp. Enligt tjeckiska medier har bland annat Czech Coal Group, ett stort bolag med omfattande brunkolsbrytning i Tjeckien, anmält sitt intresse.
Czech Coal Group ägs av Pavel Tykac, en av Tjeckiens rikaste personer, som byggde upp sin mångmiljardförmögenhet under privatiseringsvågen på 1990-talet. Två andra tjeckiska bolag, CEZ, ett av Europas mest lönsamma energibolag, och EP Holding, har redan tidigare aviserat att de vill vara med i budgivningen.
CEZ har anmält att de vill köpa både Vattenfalls tyska brunkol och de tio vattenkraftverk som ska ingå i brunkolspaketet.
I raden av möjliga budgivare finns också det tyska energibolaget Staeg, som enligt flera tyska medier kan vara intresserat av att lägga ett bud tillsammans med australiensiske investeraren Macquarie.
”Fick ingen förklaring”
Den nordiska delen av Greenpeace aviserade tidigare i höstas intresse för att köpa hela eller delar av Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet, med avsikt att stegvis avveckla den. Men organisationen har uteslutits ur processen.
– Vi fick ingen annan förklaring till uteslutningen än att de inte trodde att vi var en seriös budgivare, vilket är helt fel, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace Sverige.
Enligt Annika Jacobson har varken Vattenfall eller regeringen ställt några som helst miljö- eller sociala hållbarhetskrav i urvalskriterierna för kommande budgivare, trots att Vattenfall har krav på sig att inte öppna fler gruvor när kolet i befintliga dagbrott tar slut.
– Den nye ägaren kommer med största sannolikhet att utvidga verksamheten för att sedan till sist lämna en hel region åt sitt öde. Regeringen borde kräva förbud mot nya gruvor och en strategi för hållbar utveckling av de blivande ägarna, men det stod helt klart för oss i processen att det bara är högstbjudande som gäller, säger Annika Jacobson.
I Tjeckien är det sedan kommunismens fall förbjudet för kolgruvor att utvidgas på bekostnad av närliggande byar. Det förbudet finns inte i Tyskland, vilket oroar tyska miljögrupper.